VAATA OTSE ⟩ Naised tehnoloogias: peame hoiakud ja müüdid murdma

PM Majandus
Copy
Kristel Kruustük.
Kristel Kruustük. Foto: EUANDME

Aprillikuu neljandal neljapäeval tähistatakse üleilmse liikumise International Girls in ICT päeva. Ettevõtluskõrgkool Mainor, Telia Eesti ja Ülemiste City korraldavad 22. aprillil virtuaalkonverentsi «Naised tehnoloogias», mida on võimalik Postimehe vahendusel jälgida. 

Konverentsi ellukutsujad rõhutasid, et ehkki kiirelt arenevas ja hästi tasustatud IKT valdkonnas süveneb tööjõupuudus, on õrnema soo jõudmine sinna üsna juhuslik. 

«Teema on ühiskonnale oluline, et innustada tervet haridussüsteemi kaasama rohkem tüdrukuid reaalaineid süvendatult omandama, samuti robootika või maleringides osalema,» märkis Mainori juhatuse esimees ja EEK Mainor õppejõud Kadi Pärnits. «Kasu on mõlemapoolne: avarduvad noorte naiste võimalused tulevikus IT-suunal elukutse valikuid teha, IT-ettevõtted saaks aga leevendust tööjõupuudusele. Ühtlasi väheneks meeste ja naiste vaheline palgalõhe.»

Ka Telia tehnoloogiajuht Andre Visse on veendunud, et naistel on kõik eeldused tehnoloogiamaailmas läbilöömiseks. Ta tõi välja uuringute ja teistegi ettevõtete finantsnäitajate najal tõestatu: mitmekesisemad tiimid loovad suuremat väärtust, millel on positiivne mõju töötajate ja klientide rahulolule ning ettevõtte tulemustele. 

«Kui tehisintellekti arendusega tegeleb grupp keskealisi valgeid mehi, siis kui tõenäoline on, et selline tehisintellekt arvestab kõigi rasside, sugude ja vähemusgruppide maailmavaate ja arvamusega? Ilmselt mitte kuigi suur,» näitlikustas Visse. «Lisaks avab naiste kaasamine tohutu potentsiaali, sest täna moodustab tehnoloogiasektori töötajatest nende osakaal kõigest 20%. Samas on väga suur töökäte puudus – lahendus on seega otse meie nina all!» 

Konverentsi päevakava: 

10.00 Avasõnad peaminister Kaja Kallaselt 

10.05 - 10.20 Taavi Kotka (tüdrukute tehnoloogiakooli HK Unicorn Squad kaasasutaja) 

10.25 - 10.40 Birgy Lorenz (TalTechi küberkaitse teadlane ja Pelgulinna Gümnaasiumi IT-arendusjuht) 

10.45 - 11.00 Liina Laas (The Better Fund asutaja) 

11.05 - 11.20 Kristel Kruustük (Testlio asutaja) 

11.25 - 11.40 Videoklipp: Telia Eesti ja HK Unicorn Squad robootikatüdrukud 

11.40 - 11.55 Andre Visse (Telia Eesti tehnoloogiajuht) 

11.55 - 12.10 Kristel Leif (Solaride tegevjuht)  

12.15 - 12.30 Ursel Velve (Mainor Ülemiste juhatuse esimees) 

12.35 - 12.50 Maarja Kruusmaa (TalTechi Biorobootika professor, teadusprorektor) 

Konverentsi otseülekannet on võimalik jälgida EEK Mainori Facebooki leheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles