EKRE majandustoimkond: piirangute leevendamisega venitamine toob tõsiseid tagajärgi

PM Majandus
Copy
Piirangud.
Piirangud. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) majandustoimkond kutsub valitsust üles välja töötama plaani, kuidas koroonakriisist võimalikult kiiresti ja turvaliselt väljuda.

Majandustoimkonna esimees Mart Kallas osutab, et aasta jooksul on kogunenud nii teaduslike uuringute andmeid kui elulisi näiteid, mis seavad kahtluse alla algse hüpoteesi, et massilised töökohtade sulgemised ja liikumispiirangud oleksid viiruseohu tõrjumisel ainuvõimalikud ja efektiivsed meetmed.

«Andmete võrdlus näitab, et rangete piirangutega piirkondade haigestumusnäitajad ei ole leebemate piirkondadega võrreldes märkimisväärselt madalamad. Küll aga on suur erinevus majandusliku ja sotsiaalse heaolu valdkonnas,» ütleb Kallas.

«Tööta on jäänud kümned tuhanded inimesed. Paljudel on töökoht säilinud, kuid piirangute tõttu ei saa nad töötada ja nende sissetulekud kannatavad. Majandussurutise ja liikumispiirangute mõju ulatub majandusest kaugemale, puudutades psüühikat, tervist, vaimset heaolu ja isegi sündivust.»

Kallas osutab, et eriti suure löögi alla on sattunud mikro- ja väikeettevõtted, mis annavad poole Eesti riigi maksutulust, kuid samas ei laiene paljudele neist sotsiaalsed garantiid ja riigi toetuspaketid.

«Mõistlikud piirangud on vajalikud, kuid liigsed piirangud ning piirangute leevendamisega venitamine toovad kaasa tõsised tagajärjed nii rahvale kui riigile. Seepärast peame tegema kõik, et piirangud võimalikult kiiresti ja minimaalsete kahjudega kaotatud saaks. Kaasata tuleks laiem ring spetsialiste, et otsused saaksid tehtud adekvaatse ja kriisi erinevaid aspekte arvestava informatsiooni põhjal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles