GRAAFIKUD ⟩ Tööstustoodete tootmine kallines aastaga 4,8 protsenti

PM Majandus
Copy
Elektritootmine.
Elektritootmine. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes 2021. aasta märtsis võrreldes veebruariga 0,2 protsenti ja tõusis võrreldes eelmise aasta märtsiga 4,8 protsenti. 

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit eelmise aasta märtsiga võrreldes enim elektrienergia, elektroonikaseadmete ja puittoodete tootmise ning puidutöötlemise hinnatõus. «Samuti avaldas mõju mäetööstuse ning toiduainete ja elektriseadmete tootmise hinnalangus,» täpsustas Šokman. 

Veebruariga võrreldes mõjutas indeksit statistikaameti teatel enim elektrienergia tootmise hinnalangus. Vastupidist mõju avaldas aga puidutöötlemise ja puittoodete tootmise ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmise hinnatõus.

Ekspordihinnaindeks suurenes märtsis võrreldes veebruariga 1,5 protsenti. Hinnad tõusid enim naftasaaduste, kemikaalide ja keemiatoodete ning paberi ja pabertoodete tootmises. Hinnad langesid elektrienergias, joogitootmises ning mäetööstuses. Võrreldes eelmise aasta märtsiga suurenes ekspordihinnaindeks 6,4 protsenti.

Impordihinnaindeks kasvas märtsis võrreldes eelmise kuuga 1,6 protsenti. Enim tõusid naftasaaduste, põllumajandussaaduste ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmise hinnad. Hinnalangus sai osaks elektrienergia, mäetööstuse ja elektriseadmete toodetele. Võrreldes 2020. aasta märtsiga suurenes impordihinnaindeks 3,4 protsenti.

Indeksite muutus.
Indeksite muutus. Foto: Statistikaamet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles