Kuidas Elektrilevi juht altkäemaksu võttis: «Sellel bemmil on ju kuradi ufonaudi rattad» (4)

Andres Einmann
Copy
Elektrilevi juht võttis oma tuttavalt BMW liisingumaksetena altkäemaksu.
Elektrilevi juht võttis oma tuttavalt BMW liisingumaksetena altkäemaksu. Foto: Illustratsioon: Artur Kuus

Altkäemaksu võtmise eest tingimisi vanglakaristuse saanud Elektrilevi endine juhatuse liige Taavo Randna oli elektri- ja sidevõrkude ehitusega tegeleva Winester OÜ juhi Tarvi Velströmi jaoks aastaid justkui oma töötaja riigifirmas.

Kuigi kaitsepolitseil ja riigiprokuratuuril õnnestus kriminaaluurimise käigus tõestada, et Randna lekitas meelehea eest Velströmile infot hangete kohta ja jagas hangete võitmiseks näpunäiteid vähemalt 2017. aasta kevadest, näitavad tõendid ja tunnistajate ütlused, et mehed olid omavahel head tuttavad juba aastaid varem. Uurimine kinnitas, et Randna hakkas 2017. aasta aprillis otsima oma abikaasale BMWd ja maikuus jõudis ta liisinglepingu sõlmimiseni. Vastutasuks siseinfo eest tasus Velström auto liisingumaksed ja muud kulud.

Elektrilevi sisekontroll hakkas Taavo Randnat ebaausas tegevuses kahtlustama 2019. aasta alguses ja andis sellest teada kaitsepolitseile. Kapo algataski 2019. aasta märtsis uurimise ja kohus andis aprillis loa Randna ja Velströmi telefone pealt kuulata. Meeste omavahelised vestlused andsid uurijatele piisavalt infot, et Randna ja Velström 15. jaanuaril 2020 kinni pidada.

Kaitsepolitseinikud peatasid Randna ametiauto Volkswagen Passati jaanuarikuisel kolmapäevahommikul Tallinnas Kakumäel mõnisada meetrit tema kodust eemal, kui mees oli teel tööle. Samal ajal koputasid ametnikud Tallinna kesklinnas Tarvi Velströmi uksele. Kuigi mõlemad eitasid neile esitatud kahtlustust, oli kapol selleks ajaks kõnede pealtkuulamisest juba piisavalt infot. Tõenditele andis ohtralt lisa meeste kodude, sõidukite ja kontorite läbiotsimine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles