Millise panga pensioni investeerimiskonto kaudu tasuks investeerida?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbanga eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla tunnistas Postimehele juba enne panga pensioni investeerimiskonto tingimuste avaldamist, et Roburi investeerimisfondid saavad olema PIK üheks osaks.
Swedbanga eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla tunnistas Postimehele juba enne panga pensioni investeerimiskonto tingimuste avaldamist, et Roburi investeerimisfondid saavad olema PIK üheks osaks. Foto: Madis Veltman / Postimees

Teise samba reformieelsete küsitluste järgi lubas peaaegu kolmandik pensionikogujatest teisest sambast raha välja võtta ja ise investeerima hakata. Nii mõnestki avalikust väljaütlemisest võis jääda mulje, et osa 170 000 inimesest, kes on teinud teisest sambast lahkumise avalduse, ei plaani raha tarbimisse panna, vaid soovivad ise pensioniks koguma hakata.

Juhul kui ei plaanitud investeerida mittefinantsvarasse, näiteks korterit soetada ja seda välja üürima hakata või maad ja metsa osta või mõnesse idufirmasse investeerida, pole teisest sambast väljumine vajalik. Õigemini, see on hoopis kahjulik, sest teisest sambast raha väljavõtmisega kaasneb 20-protsendiline tulumaks ja investeerimiseks jääb raha vähemaks.

Finantsvaradesse (aktsiad, võlakirjad, fondiosakud) saab investeerida ka ilma teisest sambast väljumata ja tulumaksu maksmata. Selleks tuleb teisest sambast vabanev raha ning tulevased laekumised kanda pensioniinvesteerimiskontole (PIK).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles