Riigid avavad oma piire – kuidas muutunud tingimustes vastutustundlikult reisida?

Salva Kindlustus
Copy
Foto: Shutterstock

Kindlasti on paljud reisisõbrad juba pikalt mõelnud, kuhu ja kuidas oma esimene reis peale viiruse leevenemist ette võtta. Kas sellel suvel peaks piirduma vaid kodumaa avastamisega, oleks sobivam hoopis autoreis ette võtta ning mida üldse muutunud reisimaailma tingimuses silmas peaks pidama?

Salva Kindlustuse reisikindlustuse osakonna juhataja Epp Ulfsak selgitas, et vaktsiini tulek on andnud inimestele kindlustunnet. Viimasel ajal on tunda inimeste suurenenud reisikihku ja seoses sellega ka huvi reisikindlustuse vastu. Iga päev tuleb aina rohkem küsimusi reisimise võimaluste ja reiside kindlustamise kohta.

Kas reisikindlustust üldse saab praegu osta?

„Ka praegusel piirangute ajal saab reisikindlustust sõlmida, kuid kindlasti tuleb inimesel endal ka selgelt riskidega arvestada. Salva pakub koos reisikindlustusega COVID-19 viirusega seotud kindlustuskaitset, mis katab vajadusel viirusesse haigestumisega seotud ravikulud välismaal, karantiini jäämise kulud ning tagasisõidupiletid,“ selgitas Ulfsak.

Salva reisikindlustuse osakonna juhataja märkis, et kindlustuse tegemise võimalus ei tähenda aga, et kohe võiks igale poole julgelt seiklema minna. „Viiruse aktiivsus ja sellega võitlemine on igal pool praegu erinevas staadiumis ning olud muutuvad kiirelt. Seega on igasuguste reisimiste kõige olulisem osa ikkagi põhjalik eeltöö, olude selgitamine ja selgeks tegemine, kas ja kuhu üldse minna tasub. Praeguses olukorras peame kõik reisima väga vastutustundlikult, et pandeemia võimalikult kiirelt taanduks ja saaksime taas vabalt maailmas ringi seigelda,“ lausus Ulfsak.

Kuhu ja millistel tingimustel saab hetkel reisida?

„Meilt küsitakse igapäevaselt, kuhu ja millistel tingimustel praegu reisida saab. Siin ei ole kindlasti ühest vastust, see sõltub märksa rohkem konkreetsest riigist,“ selgitas Ulfsak.

„Üldiselt on paljudel riikidel nõue, et peab olema ette näidata teatud tunnid varem tehtud koroonatesti negatiivne tulemus. Praktikas on aga ette tulnud olukordi, kus reis on ära jäänud või edasi lükkunud, sest testimiseks ei ole piisavalt vabu aegu olnud või viibib labori vastus testi tulemuste kohta,“ märkis Ulfsak.

Siiani ei ole eriti laialt levinud informatsioon, et tegelikult pole paljudesse riikidesse sõiduks vaja laboratoorset PCR testi, vaid tihti piisab sertifikaadiga antigeeni testist. Antigeeni testi eelis on selle odavam hind ning kiire tulemus - vastuse ja sertifikaadi saab kõigest mõnekümne minutiga. Peale erinevate tervisekeskuste saab teste teha ka Confido kiirkliiniku testimispunktides, mis on üles seatud mitmetes kaubanduskeskuses, aga ka otse lennujaamas ja Tallinna sadama D-terminalis. Salva reisikindlustuse klientidele on Confido koroonatestid lisaks ka soodushinnaga.

Sertifikaadiga antigeeni testi aktsepteerib enamik Euroopa riike ning ka mitmed kaugemad riigid. Kuna koroonatestimisega seotud informatsioon muutub kiiresti, siis tuleks enne reisi riikide nõuded kindlasti selgeks teha.

Millistel tingimustel läbipõdenud inimesed reisida saavad?

Kõige rohkem segadust tekitav on olukord ilmselt nende jaoks, kes on juba koroonat põdenud ja soovivad kuhugi reisida. Pealtnäha tundub, et viiruse läbipõdenud inimene ei ole enam nakkusohtlik ja võib vabalt reisida, kuid tegelikult on ka siin omad nüansid, mida peaks teadma. Mõned lennufirmad nõuavad negatiivset PCR testi tulemust, kuid viirust põdenud inimestel näitab see test veel pikalt positiivset tulemust. Seega tuleks kindluse mõttes viirust põdenud inimestel võtta oma perearstilt kinnitus, et nad ei ole enam nakkusohtlikud.

„Tasub uurida, kas konkreetne lennufirma arsti väljastatud kinnitust aktsepteerib. Praktika näitab, et lennufirmad käituvad siin erinevalt, mistõttu on meil olnud juhtumeid, kus inimene saab Eestist välja probleemideta, kuid tagasi ei pruugi saada, sest test näitab ikka veel positiivset vastust,“ selgitas Ulfsak.

„Perearsti väljastatud kinnitus on oluline ka kindlustuse vormistamisel, sest Salva  hüvitab reisi ärajäämisega seotud kulud esmakordse COVID-19 haigestumise korral. Läbipõdenud inimestele saame ainult siis reisi ärajäämise kaitset pakkuda, kui enne poliisi sõlmimist või hiljemalt seitse päeva enne reisi algust on COVID-19 laboratoorse PCR testi tulemus negatiivne,“ lisas Ulfsak.

Tahame kõikidele südamele panna, et kuigi ka praeguses olukorras saab reisida, siis vastutustundlikuks reisimiseks tuleb teekond põhjalikult läbi mõelda. Esmatähtis on reisi planeerimisel konsulteerida professionaalidega reisibüroodest või kindlustusest ja kindlasti ka ise põhjalikult läbi töötada ametlik info. Kindlustus katab küll kulud, kui inimene ise jääb viirusesse. Samas ei hüvitata suletud riigipiiride tõttu katkestatud lendude kulusid ja  lisateste, kui mõni riik seda nõuab.

Jooksvat informatsiooni riikide nõuetest reisijatele leiab veebilehelt: reisitargalt.vm.ee  

Salva reisikindlustuse kohta leiad infot www.salva.ee

Kindlustusseltside liidu veebis on reisikindlustuse info www.kindlustame.ee/reisikindlustus

Copy
Tagasi üles