Uus tehnoloogia võimaldab meil lahendada iidseid mõistatusi

Viasat History
Copy
Foto: Wide Media

Muuseumides, laborites ja laoruumides üle maailma on varjul mõned kõige märkimisväärsemad ja müstilisemad esemed meie planeedil. Tänu värsketele uurimistulemustele ja uuele tehnoloogiale, nagu 3D, on meil nüüd täiesti erakordne võimalus tungida nende pealispinnast sügavamale. 

«Kõige veidramad asjad» on kümneosaline sari, mis esilinastub Viasat History kanalil 19. aprillil kell 21.05. Neid esemeid vaadeldakse ja analüüsitakse 3D-graafika uusimate võimaluste abiga. See tehnoloogia laseb neid artefakte osadeks võtta, suurendada nende pisidetaile või asendada puuduvaid osi, et jõuaksime jälile saladustele, millele me pole siiani lahendust leidnud. Tutvustame siin artiklis mõnda sellist aaret.

Kas merepõhjast leitud korrodeerunud pronksitükk on tegelikult hoopis 2000 aasta vanune arvuti?

Üks neist müstilistest objektidest on vormitu korrodeerunud pronksitükk. See on kogu arheoloogilises ajaloos täiesti harukordne leid, mis on pööranud pea peale meie arusaama antiikmaailmast. Seda kutsutakse Antikythera mehhanismiks. Tegemist on 2000-aastase seadeldisega, mis on kõigest 33 cm kõrgune. Masinavärgi sees on peidus hämmastav võrgustik, mis koosneb 38st omavahel seotud hammasrattast ja kettast, mis toimivad vastastikku ülima täpsusega. Sellesse rabavasse mehhanismi on kätketud kõik Vana-Kreeka teadmised kosmosest. Alates selle avastamisest sada aastat tagasi on arheoloogid püüdnud paljastada selle saladusi. Kes selle valmistas? Kust see tuleb? Kuidas see töötab? Mis see üldse täpsemalt on? Nüüd aitavad uued uurimistulemused viimaks nendele küsimustele vastata.

Foto: Wide Media

Kas 500-aastane metallprotees võib olla töötav robotkäsi?

Saksamaal asuva Jagsthauseni lossi ühest vitriinist leiab midagi üsna märkimisväärset – see meenutab esmapilgul metallkinnast, kuigi tegelikkuses on tegemist tõelise imeasjaga. Moodne pildindustehnoloogia paljastas, et see 500 aasta vanune artefakt on tegelikult pulkadest ja vedrudest koosneva keeruka mehaanilise konstruktsiooniga robotkäsi. Selle kunagine omanik tavatses uhkustada, et see võimaldab tal mõõka käsitseda. Kuid kas ta rääkis tõtt?

Foto: Wide Media

Götz Berlichingen (snd 1480) oli keskaegne rüütel, kes kaotas oma parema käe suurtükikuuli tõttu. Proteesid ei olnud tol ajal eriti levinud, kuid Götz ei olnud nõus leppima lihtsa konksuga, vaid soovis endale töötavat metallkätt. 3D-tehnoloogia võimaldas rekonstrueerida käe ja selle mehhanismi, paljastades, et sõrmed toimisid kui käerauad ehk mida rohkem ta neid oma vasaku käega painutas, seda tugevamini need tänu hammasratta ja põrkmehhanismi süsteemile soovitud objektist kinni hoidsid. Haarde sai vabastada nupuvajutusega. Seega rääkis Götz tõtt: talle kuulus oma ajast ees olev funktsioneeriv metallkäsi.

Kas 11 000 aasta vanune rohkelt töödeldud hirvepealuu on tõend varaseimast teadaolevast religioonist?

Põhja-Yorkshire’i tuuline väli ei tundu just koht, kust leida kadunud tsivilisatsioone, kuid Star Carr on paotanud ukse iidseimate brittide 11 000 aasta tagusesse maailma. Star Carri happelises turbakihis on säilinud kummalised hirvepealuud. Lähemal vaatlusel selgub, et neid on ulatuslikult töödeldud. Sarvi on väiksemaks tehtud, kolju seest on luud eemaldatud ja sellesse on lõigatud mitmeid auke. Arheoloogid arvavad nüüdseks, et tegemist on maailma ühtede vanimate teadaolevate šamaanide peakatetega. See ei ole tõend küttide-korilaste ots otsaga kokkutulevast eluviisist, vaid näitab keeruka uskumustesüsteemiga ühiskonda. Nii saame kiigata kadunud maailma, mis on sedavõrd iidne, et kui minna tagasi Egiptuse püramiidide aega, ei oleks me isegi veel poolel teel.

Foto: Wide Media

Moodne tehnoloogia võib pakkuda vahel lihtsaid lahendusi kõige hullumeelsematele teooriatele või isegi keerukaimatele mõistatustele. Sarjas «Kõige veidramad asjad» on kõik võimalik, kuid kõigele on ka vastus – ainult Viasat History kanalil alates 19. aprillist tööpäeviti kell 21.05.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti

Viasat History telekanal on saadaval enamikes Eesti teleoperaatorite pakettides.  

Copy
Tagasi üles