KredEx Krediidikindlustuse väljamakstud kahjud suurenesid ligi kaks korda

PM Majandus
Copy
Sihtasutus Kredex.
Sihtasutus Kredex. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Möödunud aastal kasvas KredEx Krediidikindlustuse poolt kindlustatud Eesti ettevõtete käive kümnendiku võrra 716 miljoni euroni ja eksporditehingud moodustasid sellest 451 miljonit eurot (kasv +16%). Koroonapandeemia valguses oluliselt ebakindlamaks muutunud majandussituatsioonis kasvasid ka ettevõtetele väljamakstud hüvitised ja keskmine kahjusumma.  

Kokku hüvitas KredEx Krediidikindlustus 2020. aasta jooksul 16 ettevõtjale kahjusid kogusummas 611 000 eurot, mis on 1,8 korda rohkem kui aasta varem. Suurim hüvitis oli ligi 159 000 eurot ning keskmiseks kahjusummaks kujunes 38 200 eurot. 

«Kindlustusmahtude kasv – sealhulgas ekspordikäibe puhul ligi 16 protsenti – annab tunnistust Eesti ettevõtete jätkuvast fookusest ekspordile. Kindlasti on kasvu taga ka pandeemiast tingitud muutused kõikjal maailma majandustes ja ettevõtete soov oma eksporditehingud ootamatuste vastu kindlustada,» kommenteeris KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Signe Rähesoo. «Teisalt on märgiline, et kahjujuhtumite arv säilitas pea sama taseme, kuid kahjude kogusumma kasvas enam kui kaks ja pool korda.» 

Rähesoo sõnul peegeldab kindlustatud eksporditehingute geograafia Eesti ekspordi jaotust laiemalt - suurimad kindlustatud ekspordi sihtriigid on Rootsi, Soome ja Läti, kellele järgnevad Leedu ja Saksamaa. «Silma paistavad aga veel ka Poola, Venemaa ja Kasahstan, kaugematest kohtadest veel Jordaania, Kõrgõzstan, Vietnam, Alžeeria ja Uus-Meremaa,» märkis ta. 

Kõige enam kindlustasid käibeid puidu- ja mööblitööstuse ettevõtted - ligi 35% kogu KredEx Krediidikindlustuse vahendusel kindlustatud käibest. Järgnesid kaubandus (17%), metalli- ja keemiatööstused (mõlemad 10%) ning IT-sektor ja põllumajandus-toidutööstus (mõlemad 8%). 

Arvestades jätkuvat ebakindlust maailma majanduses, võib tänavu vähemalt aasta esimeses pooles prognoosida nii kindlustusnõudluse kui ka kahjujuhtumite ja väljamaksete kasvu. 

Rahvusvaheline ekspordikindlustajate assotsiatsioon Berne Union tõi oma hiljutises ülevaates välja, et nõudlus kindlustuskaitse vastu näitas kasvu juba mullu teises kvartalis ning selle aasta alguses on oodata ka COVID-19 pandeemia mõjudest tingitud kahjujuhtumite arvu tõusu. «Usutavasti kandub see trend ka Eestisse - ekspordivõimekus on meie majanduse taastumise üks võtmefaktoreid ning teisalt vajavad eksportijad kindlust, et välispartneri võimetus lepingut täita ei lööks Eesti ettevõttel jalgu alt,» lausus Rähesoo. 

KredEx Krediidikindlustus 2020. aastal: 

  • Kindlustatud käive 716 miljonit eurot, aastane kasv 10,5% 
  • Alates 2016. aastast on kindlustatud käive kasvanud ligi 38% 
  • Kindlustatud eksporditehingute käive oli 451 miljonit ja Eesti-sisene käive 266 miljonit eurot 
  • Eesti ettevõtete 14,3 miljardi euro suurusest kogu aastasest ekspordikäibest kindlustas KredEx Krediidikindlustus ca 3,2% 
  • Kahjuhüvitisi kokku 16 kogusummas ligi 611 000 eurot 
  • Suurimad hüvitised 159 000 eurot (Bulgaaria turg) ja 102 000 (Ungari) 

Kokku on KredEx Krediidikindlustuses 2020. aasta lõpu seisuga väljastanud krediidilimiite üle 5500, neist 71 protsenti kokku 68 välisriigis. Kindlustusmakseid kogus KredEx Krediidikindlustus eelmisel aastal 2,1 miljonit eurot ehk 30% enam kui aasta varem.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles