Kuidas valida kunsti oma koju?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kunsti valimine enda koju võib osutuda põnevaks seikluseks. Kõigepealt tuleks välja mõelda, milline kunst sulle meeldib, kuidas see sobib sinu ülejäänud sisekujunduslike plaanidega ning kuidas seda kõige paremini eksponeerida, kirjutab sisustusportaal

sisustus.ee

.


Enne valiku tegemist tutvu võimalikult paljude kunstnike töödega

Otsi kunsti kõikjalt. Hoia silmad lahti igal pool, kuhu lähed: muuseumites, galeriides, näitustel, tänaval jalutades ka pankades, restoranides ja raamatukogudes. Internet on ka üks paremaid võimalusi, leidmaks suures valikus kujutavat kunsti üle kogu maailma.

Külasta kunstikoolide näitusi

Uuri välja, millal toimuvad kunstitudengite tööde näitused ning mine kohale. Võid leida nii mõndagi huvitavat ning maksad oluliselt vähem kui tuntud kunstnike tööde eest. Kui tudeng on oma kursuse parimaks tituleeritud või paistab millegi muu erilisega silma, siis võid kindel olla, et investeerides tema loomingusse, ei tule sul kahetseda - kes teab, ehk saab just tema looming hiljem kuulsaks ja läheb hinda.

Vali maal suuruse järgi kindlasse asukohta

Kunstiteos, mis on liiga suur, võib ruumi üle koormata. Liiga väike kunstiteos kaob aga ruumi ära ja paistab proportsioonist väljas olevat. Mida tumedam on maal, seda rohkem vajab tuba ruumi hingamiseks.

Vali kunstiteos, mis sobib kokku sinu toa värviga

Kui sa valid maali, mis peaks kokku sobima toa värviga, siis vali oma toast üks või kaks tumedamat värvi ning jälgi, et ka maalil oleksid sarnased värvitoonid esindatud.

Vali teos, mis sobib kokku sinu toa stiiliga

Kui su kodu on sisustatud antiigiga, siis tasub mõelda näiteks antiikstiilis raamide peale. Kui sul on suured, kõrgete lagedega ning kaasaegse mööbliga täidetud toad, siis tasub kaaluda modernset kunsti.

Kui maal ei sobi, siis muuda oma tuba

Kui ostad maali ära ning kodus seda seinale riputades avastad, et see siiski ei sobi ümbrusega, siis ära heida meelt. Proovi seda kõikidesse tubadesse erinevatele seintele sobitada. See võib ideaalselt sobida kuskile, kuhu sa seda planeeridagi ei osanud.

Kui sa ei suuda aga leida kohta kuhu see sobiks, siis võib abiks olla mööbli nihutamine, mustrilise tapeedi eemaldamine ja seina neutraalses toonis värvimine. Muutused tasuvad ennast ära, sest siis saad enda investeeringut ka nautida.

Tee maalist keskne tõmbenumber

Pea meeles, et kui tuba on teiste värvide, tekstuuride ja objektidega üle koormatud, siis on tähelepanu maalilt automaatselt kadunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles