Kuidas pakkuda lastega peredele kaitset ootamatuste eest?

Swedbank
Copy
Foto: Swedbank.

Lastega peredele on kindlustunne ootamatuteks olukordadeks eriti oluline, sest laste eest hoolitsemist ei saa pausile panna, olenemata elus ettetulevatest väiksematest ja suurematest õnnetustest. Loe lähemalt, milliste juhtumite puhul on abi kodukindlustusest, miks tasub lisaks liikluskindlustusele sõlmida ka kaskokindlustus ning kuidas saaks elukindlustusega luua kindlustustunde oma perele.

Statistikaameti andmetel elas 2020. aastal Eestis kokku 155 500 lastega leibkonda, millest veidi enam kui pooltes kasvatasid vanemad üht või kahte last. Kiirelt on kasvamas ka kolme lapsega leibkondade hulk. Lisaks on hulgaliselt leibkondi, kus lapsi kasvatab üks täiskasvanu.

Kodus juhtub nii mõndagi

Inimesed veetsid juba enne koroonakriisi kodus kõige suurema osa oma ajast, aga viimasel aastal on palju leibkondi, kus lausa enamik päevast veedetakse koduseinte vahel. Kodust on saanud kontor, kool ja huviringi toimumiskoht. Kuigi võiks eeldada, et kodus olles saab õnnetuste toimumist paremini ennetada, siis tegelikkuses toimub õnnetusi kodus olles hoopis rohkem.

Swedbanki kodukindlustuse kahjustatistika andmetel oli 2020. aastal keskmine koduse varaga juhtunud õnnetuse kahjuhüvitis 816 eurot ja suurim hüvitis ulatus 16 713 euroni. Kodukindlustusest on abi olukorras, kus näiteks kuum koogivorm ootamatult käest libiseb ja lõhub klaasist ahjuukse või teleri ees hoogsalt võimeldes, laste mänguhoos, saab teleriekraan õnnetult vigastada.

Loe veel: 8 üllatavat olukorda, kus kodukindlustus Su ootamatud kulud katab.

Kui need on vaid näited kõige igapäevasematest ohtudest, siis kahjuks juhtub ka suuremaid õnnetusi. Üheks kõige sagedamini esinevaks kahjujuhtumiks on Swedbank kindlustuse andmetel veega seotud kahjud, kusjuures mullune suurim kahjuhüvitis torude lekke puhul oli ligi 67 500 eurot.

Eriti suured on kahjud tulekahjude puhul: kui keskmine hüvitis eelmisel aastal oli 9584 eurot, siis suurim kahju ulatus 363 244 euroni. Lisaks tekitasid klientidele kahjusid ka murdvargad ja ilmastikunähtused, näiteks torm.

Ulatuslike kahjude korral, mis muudavad kodus elamise võimatuks, on tihti vaja ka asenduspinda, kus pere saaks elada. Swedbanki kodukindlustus hüvitab perele kuni 12 kuu jooksul samaväärsel üüripinnal elamise kulud.

Kõik need õnnetused ei hüüa tulles, kuid toovad kindlustuse puudumisel kaasa väga suuri kulusid ja ebamugavusi. Kindlustus ei too tagasi õnnetustes kaotatud vara, kuid annab kindlustunde ja võimaluse asjad kiiremini asendada, leida vajadusel kogu perele ajutine elamispind ja kodu kohe taastama asuda.

Inimeste kodud ja pere tüübid on väga erinevad, seega tasub kindlustussummade valikul lähtuda eelkõige oma pere vajadustest. Kindlustusmakse arvutamisel on abiks kodukindlustuse kalkulaator.

Auto on hädavajalik

Statistikaameti andmetel on 70 protsendil Eesti leibkondadest kasutuses auto. Lastega perede puhul on see osakaal ilmselt veelgi suurem, sest transporti vajavate asjade ja asjaajamiste hulk on teatavasti väga suur. Rääkimata võimalustest puhkepäevadel mugavalt perega nelja seina vahelt loodusesse või uusi kohti avastama minna.

Autodega käib kaasas ka üsna suur oht ootamatuteks kulutusteks – veidi väiksemast parklakõksust või täkkega esiklaasi vahetamisest kuni avariijärgse ulatuslikuma remondivajaduseni. Swedbanki kaskokindlustuse kliendid esitasid 2020. aastal keskmiselt 290 kahjuavaldust nädalas ning kõikidest möödunud aasta kahjuavaldustest kokku moodustasid 46 protsenti just erinevad õnnetusjuhtumid – kriimustatud stanged parklas, manööverdamised vastu prügikaste või poste ja ka suuremad liiklusõnnetused. Õnnetusjuhtumite keskmine kahju oli ca 1700 eurot, kuid suurim kahju ulatus 82 000 euroni. Klaasikahjud võtsid enda alla 35 protsenti juhtumitest, keskmine väljamakse oli 517 eurot ning suurim ligi 3800 eurot. Ülejäänud kahjudest moodustas 17 protsenti autoabi ning 2 protsenti muud kahjud.

Kaskokindlustuse puhul on lisaks meelerahule ja suurte kulude vältimisele oluline ka ööpäevaringne autoabi olemasolu kõikjal Euroopas, et pere ei jääks lastega tundideks õnnetuse või rikke tõttu kuhugi tühermaale hätta. Kui auto kasutamise vajadus on igapäevane, siis on võimalik kindlustusele juurde valida ka asendusauto rendikulude kompensatsioon. See tähendab, et kui auto on kahjujuhtumi järgselt remondis, ei jää ükski oluline sõit tegemata.

Kindlusta targalt! Loe lähemalt: Kas sinu auto on uueks hooajaks valmis?

Elu ei saa tagasi, sissetuleku saab

Enamik meist ei mõtle igapäevaselt sissetuleku kadumisele surma, töövõimetuse või suurema trauma tagajärjel. Karm tõde on aga see, et kuigi arvame sageli, et oleme tervemad, sportlikumad ja hoolikamad kui keskmine eestlane, on õnnetuste risk alati olemas ning just lastega peredes on selliste olukordade jaoks valmistumine eriti oluline.

Õnnetuse tagajärjel elatusallika vähenemisel või kadumisel jäävad tihti kulutused samaks, kuid perel ei pruugi olla piisavalt sääste, et neid katta. Swedbanki tellitud uuringu* põhjal saaks hetkel vaid 28 protsenti eestlastest leibkonna peamise sissetuleku lakkamise korral oma säästudega paar kuud hakkama. 17 protsenti eestlastel pole aga üldse sääste.

Vaata, kui palju maksaks Sinu elu kindlustamine.

Lisaks ei taha ilmselt keegi, et laste või lapsi üksi kasvatava lapsevanema õlgadele jääks suured finantskohustused. Sissetuleku kadumisel ei pruugi perekond olla üldse võimeline laenukohustusi täitma, kuid elukindlustus võib katta laenu summa. Nii lood elukindlustusega ülejäänud pereliikmetele kindlustunde, et lisaks sissetuleku kaotusele ei pea nad muretsema ka lisakulude pärast.

*Uuringu viis Swedbanki tellimusel Balti riikides läbi ettevõte SKDS Research Centre 2019. aastal. Eestist osales uuringus 1011 inimest vanuses 19-74 eluaastat.

Kindlustust pakub Swedbank P&C Insurance AS ja Swedbank Life Insurance SE. Tutvuge kindlustustingimustega aadressil www.swedbank.ee või lähimas Swedbanki kontoris. Vajadusel konsulteerige asjatundjaga.

Copy
Tagasi üles