Norra rannikul uppumisohus olnud kaubalaev pukseeriti sadamasse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Taani kaubalaev Eemslift Hendrika pääses uppumisest tormisel merel ning jõudis täna merepäästjate trossi otsas Alesundi sadamasse Norra rannikul.
Taani kaubalaev Eemslift Hendrika pääses uppumisest tormisel merel ning jõudis täna merepäästjate trossi otsas Alesundi sadamasse Norra rannikul. Foto: Svein Ove Ekornesvag/EPA

5. aprillil Põhjamerel merehätta sattunud Taani kaubalaev Eemslift Hendrika, mille meeskond samal päeval maha jättis, jõudis pukseri trossi otsas Alesundi sadama reidile. 

Üle kolme päeva kestnud pingelised merepäästetööd kandsid täna vilja ning tugevas kreenis kaubalaev Eemslift Hendrika jõudis Alesundi sadama lähistele. Saarte vahel on mereolud rahulikumad kui avamerel ning uppumisoht laeva enam ei ähvarda. 

Esialgsete andmete kohaselt põhjustas laeva juhitavuse kaotuse ja kreeni vajumise esmaspäeval lasti liikuma pääsemine trümmis. Norra rannavalve info kohaselt lakkas järgmisel ööl töötamast ka peamasin ning tuul hakkas laeva kalda poole kandma. 

Päästekopterid evakueerisid laevameeskonna ning tormi mõjul triivis juhitamatu laev Norra ranniku poole. Kuna laeva pardal on 350 tonni kütteõli ning 50 tonni diislikütust, oli norralaste suurim mure laeva uppumisega kaasnev võimalik mere- ja rannikureostus. 

Laeva uppumise ära hoidmiseks palgati ka Suessi kanalis madalale sõitnud konteinerilaeva vabastanud merepäästefirma Boskalis tütarettevõte Smit Salvage. Esimestel päevadel oli torm nii tugev, et avariilisele laevale ei olnud võimalik pukseerimistrossi kinnitada. 

Kui torm vaibus, alustati pukseerimist ning aeglase käiguga veeti kaubalaev Alesundi sadama lähistele saarestikku. 

Hetkel teated õnnetuse täpsema põhjuse ja kahjude ulatuse kohta puuduvad. Eemslift Henrika on spetsiaalselt väiksemate laevade transpordiks mõeldud kaubalaev, mis teeb regulaarselt reise Vahemere ja Põhja-Euroopa vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles