ELi liidrid saavutasid kokkuleppe fiskaallepingu osas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Eile Brüsselis toimunud mitteametlikul Euroopa Ülemkogu kohtumisel arutasid Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid võimalusi majanduskasvu ning tööhõive suurendamiseks ja saavutasid kokkuleppe fiskaallepingu osas.
 

Arutelude keskmes oli kolm teemat: tööhõive stimuleerimine, eriti noorte hulgas; ühtse siseturu edasiarendamine ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete finantseerimine.

Peaminister Andrus Ansip juhatas Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Herman Van Rompuy palvel sisse arutelud siseturu teemal. Siseturg on üks Euroopa Liidu tugisammastest, mille eesmärk on kaotada tõkked kaupade, isikute, teenuste ja kapitali vabalt liikumiselt liikmesriikide vahel.

Ansip väljendas pettumust, et siseturu põhimõtteid pole suudetud ellu rakendada. Ta ütles, et näeb siseturu arendamise ees mitut takistust, sealhulgas kriisi ajal veelgi tugevnenud hirm konkurentsi ees ning protektsionistlik poliitika.

«Ma ei mõista, kuidas Euroopa saab edukalt toime tulla ülemaailmse konkurentsiga, kui me kardame omavahelist konkurentsi Euroopa sees,» ütles Ansip. Tema hinnangul peaks siseturu avamiseks vähendama nn reguleeritud elukutsete arvu, kaotama diskrimineerivad erandid teenuste direktiivis, muutma tööaja direktiivi ning vähendama väike-ettevõtete halduskoormust.

Peaminister arvas ka, et Euroopa Komisjonile tuleks anda suuremad volitused nelja põhivabaduse – inimeste, kaupade, teenuste ja kapitali vaba liikumise - rakendamise jälgimiseks ja reguleerimiseks.

Ülemkogul saavutati ka lõplik kokkulepe fiskaallepingu suhtes. Euroopa Liidu valitsusjuhtide hinnangul on tegemist olulise sammuga suurema fiskaalse ja majandusliku integratsiooni suunas.

«Eesti tervitab uut kokkulepet,» ütles Ansip. «See suurendab märkimisväärselt võimalusi, et Euroopa Liidu riikide eelarved on jätkusuutlikud.»

Samuti tervitas ülemkogu tänasel kohtumisel rahandusministrite poolt saavutatud kokkulepet Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu suhtes. Leping on valmis allkirjastamiseks ning eesmärk on jõustada see 2012. aasta juulis. ESM kui alaline kriisiohjemehhanism on loodud selleks, et suurendada usaldust ja finantsstabiilsust euroalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles