Globaalse ettevõtte tulumaksu idee kogub hoogu (3)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
USA rahandusminister Janet Yellen.
USA rahandusminister Janet Yellen. Foto: SAUL LOEB/AFP

USA rahandusminister Janet Yellen andis enne tööstusriikide ühenduse G20 tippkohtumist hoogu ideele kehtestada üle maailma ettevõtetele minimaalne tulumaks, mida on juba toetanud Rahvusvaheline Valuutafond ja suurriigid eesotsas Saksamaa ja Prantsusmaaga.

Samuti teatas president Joe Biden eelmisel nädalal plaanist tõsta osana kahe triljoni dollarilisest taristu- ja tööprogrammist ka ettevõtete tulumaksu. Yellen möönis, et rahvusvaheline lepe aitaks peatada maksualast «võidujooksu põhjani».

Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel selgitas, et mitmed suurkorporatsioonid, eelkõige tehnoloogiahiiud nagu Apple, Microsoft, Google ja Facebook, on oma maksustamise nihutanud riikidesse, kus ettevõtte tulumaksurežiim on soodsam.

«Selle tulemusena jääb Ühendriikide eelarvesse laekumata sadu miljardeid dollareid. Just tehnoloogiasektoris on kasumite nihutamine soodsamate maksumääradega riikidesse suhteliselt lihtne, sest kasumi teenimine ei pruugi alati olla seotud füüsilise asukohaga, vaid pigem erinevate litsentsitasude, immateriaalse põhivara ja muu säärasega,» rääkis Luikmel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles