Indrek Saar: valitsus ei tohi lükata haiguslehtede täiendavat kinnimaksmist ettevõtjate kaela

PM Majandus
Copy
SDE juht Indrek Saar.
SDE juht Indrek Saar. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikmed kinnitasid oma tänasel kohtumisel Eesti Väikeettevõtjate Assotsiooni juhtidele, et lubamatu on panna niigi suurtes raskustes ettevõtjate õlule kohustus maksta oma taskust kinni nakkuskahtusega eneseisolatsiooni jäänud töötajatele haiguspäevad.

«Paljud ettevõtjad on täna talumatus olukorras. Selle asemel, et arvestada lisaeelarves summadega, mis tagavad nii koroonapositiivsete kui lähikontaksete haiguspäevade hüvitamise alates esimesest päevast, tahab valitsus jätkuvalt, et ettevõtjad kannaksid teisest kuni viienda päevani töötajate eneseisolatsiooni  kulud. Selline plaan on kirjutatud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse eelnõusse,» märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar.

«Tööandjaid paneb see topeltkoormuse alla – sisuliselt on  nad sunnitud maksma kinni töötajate kodus püsimise  ja samas leidma asendustöötajad, kellele tuleb palka maksta. Nii satubki osa ettevõtjaid, keda rõhuvad ka piirangud, väljakannatamatusse seisu.»

EVEA esindajad tõid kujuka näite firmast, mis tavapäraselt on maksnud märtsis oma töötajatele haigusraha kokku 1500 euro eest, aga tänavu märtsis ulatusid vastavad kulud 8000 euroni, lisas Saar.

Tema hinnangul peavad sotsiaaldemokraadid enesestmõistetavaks, et riik võtaks positiivse testi andnud ja lähikontaktsete inimeste koju jäämise kulud enda kanda. «Oleme selle  eest pikki kuid võidelnud. Kui see ei ole kriisiabi, siis mis veel? Haiguspäevade hüvitamine on üks tõhusamaid viiruse peatamise meetmeid – nii eelmise kui tänase valitsuse venitamise ja tõrksuse eest on tulnud paraku maksta karmi hinda,»märkis Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles