Joe Bideni grandioosne investeerimisplaan

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
USA president Joe Biden 31. märtsil Pittsburghis, Pennsylvania osariik oma investeerimisprogrammi tutvustamas.
USA president Joe Biden 31. märtsil Pittsburghis, Pennsylvania osariik oma investeerimisprogrammi tutvustamas. Foto: JIM WATSON/AFP

Märtsi viimasel päeval esitles USA president Joe Biden hiiglaslikku, 2,3 triljoni dollari suurust investeerimisplaani, mida nimetatakse küll taristuprogrammiks, mis aga tegelikult on märksa laiem, nii et seda võib julgelt nimetada majanduse ümberkorraldamise plaaniks.

«See ei ole plaan, mis nokitseb aukude parandamisega,» ütles Biden Pittsburgis peetud kõnes. «See on üks kord põlvkonna jooksul tehtav investeering Ameerikasse.»

Plaani kulud kavatsetakse katta ettevõtete tulumaksu tõstmisega 15 aastaks praeguselt 21 protsendilt 28 protsendile ning tegevusplaan peaks ellu viidama kaheksa aasta jooksul. Plaan, mille maksumus on umbes 2,3 triljonit dollarit, oleks lisaks juba vastu võetud 1,9 triljoni dollari suurusele koroonapandeemiaga võitlemise paketile, mille keskmes oli inimestele keskmiselt 1400 dollari suuruse abiraha andmine.

Ehkki vabariiklased on plaani suhtes juba väljendanud skeptitsismi või otsest vastuseisu sellele, üritab Biden võita ka nende poolehoidu. Tema sõnul on programm selline, millist pole nähtud alates üleriigilise kiirteesüsteemi ehitamisest ja aastakümnetetagusest kosmosevõidujooksust ning see on suurim tööhõiveprojekt alates Teisest maailmasõjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles