Jäämurdjad aitasid sel hooajal laevu Liivi ja Soome lahel 140 korda

BNS
Copy
Pärnu sadam, Pärnu jõgi. EVA-316.
Pärnu sadam, Pärnu jõgi. EVA-316. Foto: Lilli Tölp/

Jäämurdjad EVA-316 ja Botnica aitasid lõppenud hooajal laevu vastavalt Liivi lahel 99 ning Soome lahel 41 korda.

Pärnu ja Liivi lahel algasid jäämurdetööd 17. jaanuaril ning kestsid kokku 79 päeva, teatas transpordiameti pressiesindaja teisipäeval. Sellel ajal külastas Pärnu sadamat 80 laeva ja jäämurdja abi vajasid nad 99 korral. Pärnu lahel murdis jääd Transpordiameti mitmeotstarbeline laev EVA-316.

Soome lahel lõppes jäämurdehooaeg 23. märtsil. Transpordiameti prahitud laev Botnica abistas Sillamäe ja Kunda sadamasse sisenevaid laevu alates 9. veebruarist ning jäämurdeperioodil abistati laevu kokku 41 korral.

Transpordiameti jäämurde koordinaator Martin Kaarjärv sõnas, et kuigi sel aastal oli võrreldes eelmiste talvedega pikemalt püsivaid külmakraade, olid selleaastased jääolud pigem kerged ning hooaeg tavapärane. Pärnu laht oli kaetud jääga kuni Kihnu saareni ja jääkatte paksuseks oli  vahelduva eduga 10-25 sentimeetrit. Sorgu piirkonnas oli jää ka osaliselt rüsistunud ja ladestunud, mis raskendas seal laevade liikumist. Soome lahe jääolud olid Kunda ja Sillamäe sadamate piirkonnas samuti pigem kerged või keskmised, olenevalt tuule suunast.

Nii Soome kui Pärnu lahel määrati jäämurdjate poolt teenindavate laevade jääklassi alampiiriks 1C Lloyd`s Registri järgi ja peamasina võimsuseks mitte vähem kui 1600 kilovatti. Jäämurdetööde piirkonnas ei teenindatud puksiir-pargase koosseise.

Pärnu, Kunda ning Sillamäe sadamad on olulised vahepeatused just kaubavahetuse seisukohast. Meritsi liigub suur osa kaupadest ning ainuüksi sel hooajal jäämurdjate poolt teenindatud laevade kaubamahud olid 180 861 tonni import- ja 1 057 778 tonni eksportkaupa.

Transpordiamet teenindab jäämurdjatega Muuga, Tallinna, Kopli lahe sadamaid, Paldiski Põhja- ja Lõunasadamat, Kunda ja Sillamäe sadamat kuni sadamate akvatooriumini. Lisaks teenindatakse Pärnu sadamasse tulevaid ja sealt väljuvaid laevu Pärnu sadama lootsipoist kuni jääpiirini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles