Põranda süvapesu – kui „sügavale“ see ulatub?

Copy
Foto: TP Kinnisvarahooldus OÜ

Kõik teavad, mis on põrandapesu ja kuidas see käib. Koristusfirmad räägivad aga ka põrandate süvapuhastusest. Miks on vaja „sügavale“ minna ja kuidas see käib, selle teemegi nüüd selgeks.

Kuna põrand on kõige suurem ühtlane pind ruumis, määrab just põranda olukord selle, millise tundega külaline siseneb. Põrand võib mõjuda sooja või külmana, hubase või kõledana, puhta või räpasena. See viimane on esmamulje kujundajana muidugi kõige hullem ja just seepärast tulebki põrandat aeg-ajalt põhjalikumalt puhastada.

Mis on tava- ja sügavpuhastuse vahe?

Tavapuhastuse all tunneme puhastusrutiini, mille käigus eemaldatakse mustus tolmuimeja või põrandapesuga. Võiks ju arvata, et kui teha sellist puhastust regulaarselt, ei ole enamat vajagi? Aga nii see pole. Mida rohkem põrandapind määrdub (välisjalatsid, köögis maha kukkuvad toiduained, sanitaarruumides seebid ja katlakivi), seda enam rämpsu koguneb. Ning mida rohkem inimesi ruumis kõnnib, seda enam surutakse mustus üha sügavamale põrandapinda.

Süvapuhastus on eritööna käsitletav puhastusrutiin, mille eesmärk ongi kätte saada põrandasse paakunud mustusejäägid, mida tavapuhastus enam eemaldada ei suuda.

Foto: TP Kinnisvarahooldus OÜ

Vaipkate – popp, aga nõudlik

Vaipkate on kontorites tihti üks eelistatumaid põrandakattematerjale, sest sellega saab luua mõnusa ja hubase sisekujunduse. Samas on see ka kõige raskemini hooldatav põrandakate. Põhikoristus käib vaipkatte puhul tolmuimejaga, aga see ei pruugi tekstiilikiudude vahelt kõiki sissetallatud liiva- ja tolmuosakesi kätte saada. Esialgu pole seda nähagi, aga ajapikku mustus koguneb ja hakkab silma paistma. Siis ongi viimane aeg tellida süvapesu.

Põhjalik vaibapuhastus käib kolmes etapis – plekieemaldus, pesu ja loputus. Plekieemaldus tehakse alati käsitsi, selle käigus töödeldakse enam määrdunud kohti puhastusainega. Teise sammuna võetakse appi vaibapesumasin, mis kogu vaibapinna pesuainega läbi peseb. Lõpetuseks käib vaibast üle ka loputusmasin, mis pesuaine jäägid ja mustuse kokku korjab.

Isegi kui vaip ei paista silmale määrdunud, võib esimese loputuskorra tulemus ehmatada, sest loputusvesi on asfaldivärvi must. Loputust aga korratakse vastavalt vajadusele ning tulemuseks on vaip, mis mõjub jälle värske ja uuena.

Foto: TP Kinnisvarahooldus OÜ

Ka kõvapõrand pakib mustust sisse

Kuigi PVC- ja LVT-põrandaid pestakse ka tavakoristuse käigus, jääb nendegi vahakihti igal koristuskorral veidi mustust, mis ei eemaldu. Üldjuhul on seda tüüpi põrandad kaetud kahe vahakihiga, mis tähendab, et mustus ja kriipsud-kraapsud ei kahjusta põrandapinda, vaid ainult vaha. Süvapuhastuse käigus pealmine vahakiht eemaldatakse ja kantakse peale hooldusvaha, mis loob uue, puhta ja värske ilme.

Süvapesu saab teha ka kivi- ja plaatpõrandale. Seda võib võrrelda koduse vannitoa suurpuhastusega. Kui kodus nühid hambaharjaga vuugivahesid ja eemaldad katlakiviplekke, siis sisuliselt sedasama teeb ka puhastusteenindaja – tõhusa puhastusvahendi, põrandapesumasina ja vuugiharjaga.

Foto: TP Kinnisvarahooldus OÜ

Kivi- ja plaatpõranda süvapesu koosneb neljast etapist. Esimene on leotus, kus kantakse puhastusaine kõige enam määrdunud kohtadele nagu katlakivijäljed, rauasete ja muu ladestunud mustus. Teine etapp on vuugipuhastus, mis tehakse käsitsi. Kolmandaks on põrandapesu, mille käigus pestakse kogu põrand korraga üle. Neljandaks ja viimaseks etapiks on loputus, mis tehakse alati puhta veega, et eemaldada kogu mustus ja ka puhastuskeemia.

Foto: TP Kinnisvarahooldus OÜ

Kui tihti süvapuhastust tellida?

Põranda süvapuhastuseks tuleb varuda ideaaljuhul kaks päeva: esimesel päeval pestakse, teine päev on kuivamiseks. Kontoris on seda hea teha näiteks nädalavahetusel, kui inimesi nagunii tööl ei ole. Vajadusel saab hakkama ka ööpäevaga, aga järgmisel päeval sokiga vaibale astuda siiski veel ei saa.

Kui tihti süvapesu tellida, sõltub ruumide kasutuskoormusest. Enamasti piisab, kui võtta see ette kord aastas, vaipkatete puhul minimaalselt kaks-kolm korda aastas. Kui ruumides välisjalanõusid ei kanta, on vajadus väiksem, aga kord aastas on ka sel juhul miinimum. Soovitame plaanida põranda süvapesu ennekõike kevadeks, kui porihooaeg lõppeb, sest nii kestab kena tulemus kauem.

Kui põrandad on regulaarselt ja põhjalikult puhastatud, säilib nende välimus kauem kena. Kõige märgatavam on see kivi- ja plaatpõrandate puhul, kus eriti märgruumides kipuvad katlakivi, roostesete ning inim- ja seebirasv just vuugivahedesse kogunema. Samuti on süvapesu kriitiline vaipkatte hooldamiseks, lükates edasi vaibavahetuse vajadust. Kui põrandad on puhtad ja korralikud, on ka värskendavat remonti harvem vaja.

Süvapuhastuse saab enda lihtsasti tellida SIIT!

Copy
Tagasi üles