GRAAFIK ⟩ Nutimänguasi: kas lapse parim sõber või hirmuäratav jälgimisseade?

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Nutimänguasi.
Nutimänguasi. Foto: Kuvatõmmis/Emerj.

Tänapäeva lapsi ümbritsevad juba sünnihetkest alates nutikad tehisintellektil põhinevad mänguasjad, mis aitavad lastel areneda ning õppida, kuid need kätkevad endas ka suuri riske, edastab Maailma majandusfoorum (WEF).

Sarnaselt meie emade ja isadega on ka tänapäeva lastel lemmikmänguasjad, keda õhtul uinudes kaissu võtta. Erinevus on selles, et tänapäeva mänguasjades kasutatakse tehisintellekti, need on nutikad. Neist võivad saada lapse parimad sõbrad. Kuid juhul kui mänguasjad ei ole loodud vastutustundlikult, võivad neist kujuneda jälgimistööriistad, mis salvestavad lapse ja ka tema vanemate iga sõna ning liigutuse.

Tehisintellektil põhinevad nutimänguasjad õpivad last tundma ning personaliseerivad mängu või õppeprotsessi vastavalt tema eelistustele ja vajadustele. Nad oskavad tuvastada ja meelde jätta lapse lemmikvärvi, -laulu ning tunda ära nii lapse kui ka tema pereliikmed. Ja kuigi esmapilgul tundub see kirjeldus tulevikumuusikana, siis tegelikult on juba palju selliseid nutikaid mänguasju olemas. Nende mänguasjade turg kasvab kiiresti ning peaks 2023. aastaks ulatuma juba 18 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles