Järjepidevalt on kasvanud lihaveisekasvatus – liha tootmiseks kasvatatavate veiste ammlehmi oli 2020. aastal 1 protsendi võrra rohkem kui aasta varem. Samas piimalehmade osakaal mahepõllumajanduses on väike. 2020. aastal peeti mahedalt 1811 piimalehma, mida oli 1 protsendi võrra vähem kui aasta varem.
Mahepõllumajanduslikult peetavate lammaste ja kitsede arv on samuti languses. Võrreldes 2019. aastaga vähenes lammaste arv 13 protsenti ning kitsede arv 3 protsenti.
Seakasvatussektorit, sealhulgas maheseakasvatust, on tugevalt mõjutanud seakatku levik. Paljud tootjad on sigade pidamise lõpetanud ning 2020. aastal peeti mahepõllumajanduslikult ainult 732 siga.
Ka maheküülikute pidamine on languses – 2020. aastal oli peetavate küülikute arv 34 protsendi võrra väiksem kui aasta varem.
Mahelinnukasvatuses on suurim osakaal munakanakasvatusel, kuid järjest enam on populaarsust kogumas kanabroilerite kasvatus. Võrreldes 2019. aastaga suurenes kanabroilerite arv oluliselt, koguni 58 protsenti, samas kui munakanade arv suurenes vaid 6 protsenti.
Mullune mahemaa vähenemine polnud küll drastiline, kuid võrreldes varasemate aastatega, kus mahemaa on järjepidevalt suurenenud 7–8 protsendi võrra, on langus Muhhini sõnul siiski märkimisväärne.
Tõusuteel on ka mahemesindus. Kui 2019. aastal peeti Eestis mahedalt 2705 mesilasperet, siis 2020. aastal oli registreeritud mahemesilasperesid 6 protsenti rohkem ehk 2869 peret.
Peamine mure on mahetoodangu nõudluse kasvatamine
Peamine mure on Muhhini hinnangul mahetoodangu nõudluse kasvatamine. Mullune mahemaa vähenemine polnud küll drastiline, kuid võrreldes varasemate aastatega, kus mahemaa on järjepidevalt suurenenud 7–8 protsendi võrra, on langus Muhhini sõnul siiski märkimisväärne.
«Seepärast on oluline säilitada mahemaa pindala ja stimuleerida mahetootmist,» rõhutas ta.
Mahetoodete töötlemise arengu peamisteks takistusteks on Muhhini sõnul ebastabiilne toormega varustatus ning nõuete keerukus. Samas jõuab mahetoodete populaarsuse kasvades turule siiski üha rohkem töödeldud tooteid ning ka suuremad toiduainetööstuse ettevõtted on alustanud mahetoodete töötlemist, märkis ta.
Mahetootmises on Muhhini vaates olulise tähtsusega ka riikliku järelevalve võimekus ja kvaliteet, et tagada mahetoodete usaldusväärsus tarbijate silmis. Eestile on aga tarbija usalduse tagamine mahetoodete suhtes katsumuseks, leiab ta.
Samuti tuleks Muhhini sõnul vaja järjekindlalt tõsta tarbija teadlikkust. «Nõudlust mahetoodete järele saab kasvatada, kui eelistada mahetoidu pakkumist avaliku sektori asutustes, avalikel sündmustel ning koolides ja lasteaedades,» lisas ta.