Suessi kanali laevaliikluse ummik on kahanemas (1)

Copy
Aerofoto laevadest, mis ootasid veel mõned päevad tagasi Punase mere Suezi sadamalinna juures, et läbida Suessi kanal
Aerofoto laevadest, mis ootasid veel mõned päevad tagasi Punase mere Suezi sadamalinna juures, et läbida Suessi kanal Foto: MAHMOUD kHALED/AFP/Scanpix

Nädala Suessi kanalit blokeerinud hiigellaeva Ever Giveni tekitatud laevaummik kahaneb pidevalt ning kanalit läbida soovivate laevade arv oli mõne päeva taguselt 300-lt vähenenud 206-ni, kinnitas reedel kanali operaator Leth Agencies.

Pilvelõhkuja suurune konteinerlaev saadi esmaspäeval lõpuks liikuma, lõpetades kriisi, mille tõttu oli blokeeritud üks maailma olulisemaid veeteid ning seiskunud miljardite dollarite ulatuses merekaubandust.

Toona ütles kanaliamet, et ootel on 420 laeva, lootes et Panama lipu all sõitev ja Jaapani ettevõttele kuuluv Ever Given liikuma pääseks.

Leth Agencies teatel on pärast seda, kui Ever Given terve hulga puksiirlaevade ja tõusuvee abil liikuma sai, kanali läbinud juba 357 laeva.

400 meetri pikkune Ever Given oli pea nädala põiki Suessi kanalis kinni umbes kuus kilomeetrit kanali lõunapoolsest otsast Suessi linna juures. Seetõttu võtsid paljud laevad ette pikema teekonna ümber Aafrika lõunatipus asuva Hea Lootuse neeme, mis tähendas laevadele tuhandete dollarite eest lisakulusid kütusele ja muule. Osad laevad jäid kohapeale ootama kanali avanemist.

Ennenägematu kanalisulg, mis tekitas hirme tähtaegade pikenemise, kaubapuuduse ja suuremate kulude osas tarbijatele, lisas pingeid ka laevandusele, mis on koroonaviiruse tõttu niigi suure surve all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles