EASi ekspordinõunikud tõid ekspordi kasvu 83 miljonit eurot

PM Majandus
Copy
EASi ekspordinõunik Heiki Pant aitab Eesti ettevõtjatel leida Suurbritannias partnereid.
EASi ekspordinõunik Heiki Pant aitab Eesti ettevõtjatel leida Suurbritannias partnereid. Foto: Matti Kämärä

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ekspordinõunike abiga suurendasid 2020. aastal ettevõtted oma eksporditulusid 83 miljoni euro võrra. Kokku nõustasid ekspordinõunikud ettevõtteid ligi 1100 korda, mis on olenevalt sihtriigist 25-40 protsenti rohkem kui tunamullu.

EASi juhi Peeter Raudsepa sõnul kinnitavad ekspordinõunike tulemused, et tegemist on riigi jaoks tulu-, mitte kuluprojektiga. «Suurim mõju klientide ekspordikäibele oli endiselt Skandinaavia ja eriti Soome suunal. Samas on tõusmas ka Aasia ja USA osatähtsus ning kriis on näidanud, et riskide hajutamiseks on mõistlik sihtriikide valik lai hoida,» rääkis Raudsepp ning tõi näiteks, et jaanuari seisuga oli Eesti üks neljast Euroopa Liidu liikmest, kes suutis väljaspoole Euroopat eksporti kasvatada.

Kõige rohkem on EASi ekspordinõunike teenuseid kasutanud IKT-sektor (22%), millele järgnevad masina- ja metallitööstus (11%) ning toiduainetööstus (9%). «Sektoritel joonistuvad sihtriikide osas välja erinevad huvid. IKT-sektor tegutseb meie abil rohkem Jaapani, USA, India ja Kesk-Euroopa turgude suunas. Metalli- ja masinatööstus keskendub endiselt eelkõige Skandinaavia turgudele ning toidutööstus vaatab meie kogemuste põhjal rohkem Aasia poole,» selgitas Raudsepp.

Ekspordinõunike mõju arvestamisel ettevõtete eksporditulule arvestatakse nii nõustatud ettevõtete ekspordikäivet vastavas sihtriigis kui ka ettevõtete hinnangut, kui suur oli nõuniku roll vastavate tehingute toimumisel. «Kuna keskmine ekspordiprojekt võtab kontakti loomisest kuni eduka tehinguni alates kuuest kuust kuni kolme aastani, siis arvestame ka ajalist nihet,» selgitas Raudsepp.

Välisesindustest rääkides on oluline mõista, et EAS pakub ettevõtetele teenuseid ja toetusi nende eri arengutsüklite jooksul ja kogu väärtusahela ulatuses. «Ekspordinõunike ekspertiis on üks osa tervikust, mida me ettevõtjatele pakume, et uutele turgudele sisenemine oleks võimalikult efektiivne,» ütles Raudsepp.

Eelmisel aastal avas EAS uue ekspordiesinduse Poolas ning lisandus täiendav esindaja Saksamaa turule. Tänavu lisandus teine esindaja Soome, on plaanis avada esindused ka Lõuna-Koreas ning lisandub veel üks ekspert Hiina turule.

EASi ekspordinõunikud töötavad kokku 16 riigis Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, Saksamaal, Suurbritannias, Hollandis, Prantsusmaal, Poolas, Araabia Ühendemiraatides, Kasahstanis, Hiinas, Indias, Singapuris, Jaapanis ja Ameerika Ühendriikides. Ekspordinõunike võrgustiku kogukulu oli 2020. aastal kolm miljonit eurot. Lisaks on EASil välisesindustes tööl kuus investorkonsultanti ja kaks turismi esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles