Eesti elanikud säästsid koroona tõttu reisimiselt üle miljardi euro

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Trad.Fest! 2020 Viljandimaal Männiku turismitalus.
Trad.Fest! 2020 Viljandimaal Männiku turismitalus. Foto: Marko Saarm

Covid-19 pandeemia tõttu oli reisimine eelmisel aastal piiratud ning statistikaameti kinnitusel vähenesid reisimisega seotud kulutused tunamullusega võrreldes enam kui miljardi euro võrra. 

Eesti elanikud tegid 2020. aastal 558 100 ööbimisega välisreisi, mis on aasta varasemaga võrreldes 67% vähem. Ööbimisega sisereise tehti üle 2,1 miljoni ehk 39% vähem kui 2019. aastal.

Reisimise vähenemise tulemusel kahanesid sellega seotud kulutused aasta varasemaga võrreldes enam kui miljardi euro võrra, teatas statistikaamet.

Möödunud aastal veetsid Eesti elanikud välisreisidel 4,6 miljonit ja sisereisidel 4,4 miljonit ööd. Riigisisesele reisimisele kulutati üle 328 miljoni ja välisreisidele üle 470 miljoni euro.

Eestimaalaste reisid.
Eestimaalaste reisid. Foto: Statistikaamet.

Statistikaameti analüütik Epp Remmelg tõdes, et ööbimisega välisreiside peamisteks sihtriikideks on aastaid olnud Soome, Läti, Leedu, Venemaa ja Rootsi. Kõige rohkem vähenes nimetatud riikidest eelmisel aastal reisimine Venemaale (82,9%) ja kõige vähem Leetu (39,3%).

«Keskmiselt kulutati ööbimisega välisreisile 842,3 eurot, millest 304,5 eurot enne reisi algust ja 537,8 eurot reisi jooksul. Puhkusereisidele tehtavad kulutused olid töölähetustega võrreldes oluliselt suuremad,» täpsustas Remmelg.

Ööbimisega riigisiseseid reise tehti kõige enam Harjumaale, Pärnumaale, Tartumaale ja Saaremaale. Märgatavalt vähenes sihtkohana aastaga näiteks Viljandimaa (68,3%), Lääne-Virumaa (48,2%) ja ka Tallinna (47,4%) populaarsus.

«Keskmiselt kulutati sisereisile 154 eurot. Kõige rohkem ehk üle 1,9 miljoni tehti kuni kolm ööd kestnud sisereise. Kui riigisiseste puhkusereiside arv vähenes aastaga veerandi võrra, siis tuttavate ja sugulaste külastamine langes 48% ning kodumaiste töölähetuste arv koguni 54%,» lisas Remmelg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles