Majandusteadlased: kliimameetmete kasu kaalub üles nende kulu (1)

BNS
Copy
Kliimamuutuste mõju on tunda üle maailma
Kliimamuutuste mõju on tunda üle maailma Foto: Konrad K./SIPA/Scanpix

Kliimamuutusega võitlemise kasu kaalub kaugelt üles kasvuhoonegaaside kiire kärpimise kulu, ütlesid teisipäeval rohkem kui 700 majandusteadlast üle maailma.

Rahvusvahelisest uuringust nähtus, et pea kolm neljandikku majandusteadlastest usuvad, et kliimamuutuse mõju leevendamiseks on vaja võtta otsekohe drastilisi meetmeid. Seejuures hoiatatakse, et suutmatus süsihappegaasi heidet piirata võib hakata maksma minema triljoneid dollareid aastas.

Kümnest majandusteadlasest üheksa ütlesid, et kliimamuutus suurendaks globaalset ebavõrdsust ja ükshäälselt kinnitati, et sajandi keskpaigaks emissiooni netonullini jõudmine kaaluks tohutult üles sellega kaasneva kulu.

«Inimesed, kes on pühendanud terve oma elu majanduse uurimisele on laialdasel üksmeelel, et kliimamuutus on kallis ja võimalik, et laastavalt kallis,» ütles New Yorgi ülikooli juurakooli majandusdirektor, kelle instituut uuringu läbi viis.

«Need uurimistulemused näitavad selget majanduslikku argumenti kliimameetmete kiireks võtmiseks.»

Uuringus osalenud jõudsid konsensuseni, et kliimamuutuse majandusmõju ulatub aastaks 2025 1,7 triljoni dollarini aastas, aastaks 2075 aga juba umbes 30 triljoni dollarini aastas.

Pea 80 protsenti vastanutest ütlesid, et nende mure kliimamuutuse pärast on viimase viie aasta jooksul kasvanud. Selle põhjuseks toodi kliimamuutusele omistatud äärmuslike ilmastikesündmuste sagenemine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles