Video ⟩ Hiidlaev pääses liikuma, Suessi kanal on vaba (5)

Liina Laks
, reporter
Copy
Ever Given liigub rahulikus tempos mööda Suessi kanalit
Ever Given liigub rahulikus tempos mööda Suessi kanalit Foto: KHALED ELFIQI/EPA/Scanpix

Suessi kanal on taas vaba: hiidlaev Ever Given saadi liikuma, teatasid Egiptuse ametivõimud.
 

Ever Given nihutati täna ühiste jõupingutustega kaldast lahti ning Suessi kanal on peale ligi nädalaajast seisakut taas laevaliiklusele avatud, teatas AFP. Pärast seda kui laev oli mudast välja sikutatud ja liikvele pääsenud, kõlasid juhtunu tähistamiseks laevapasunad. Kohalik Egiptuse telekanal näitas, kuidas hiidlaev tasapisi mööda kanalit liigub.

Koos hiidlaevaga pääsevad lõpuks liikvele ka 450 alust, kes mõlemal pool kanalit oma järjekorda ootavad. Suessi kanalit mööda liigub ca 12% maailma kaubaliiklusest.

Suessi kanali blokeerimine tõstis niigi hoogsalt kerkinud meretranspordi hindu. Bloombergi andmetel tõusis Hiinast Põhja-Euroopasse saadetavate konteinerite hind ainuüksi tänavu 400%. Logistikaeksperdid hoiatavad, et kuigi kanal on vaba, võtab mereliikluse täielik taastumine aega. Kuna Suessi kanalit saab korraga laevatada ainult ühes suunas, tuleb laevadel tõenäoliselt veel omajagu «ummikus istuda», kuna tavapäraselt pääseb kanalist läbi keskmiselt 51 laeva päevas.

Teade hiidlaeva vabastamisest saatis nafta hinna taas kergesse langusesse: kuna Suessi kanalit mööda liigub suur hulk naftasaadetistest tähendab laevatee vabastamine, et naftanappust niipea karta ei ole.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles