Liikluskindlustus hüvitab lisaks plekimõlkimistele ka palju muud

Gjensidige
Copy
Foto: Shutterstock

Kohustusliku liikluskindlustuse peab soetama endale iga autoomanik, et õnnetuse korral ei peaks süüdlane kannatanu kulusid enda taskust kinni maksma. Tasub teada, et lisaks sõidukitele hüvitab liikluskindlustus isikukahju ja hoolitseb ka ümbruskonnale tekitatud kahju eest.

„Mõnikord arvatakse ekslikult, et liiklusõnnetuste korral on sõidukite taastamine kõige kulukam osa kahjujuhtumist, kuid reaalsuses võivad inimkahjud ja ümbrusele tekitatud kahju olla hoopis kulukamad,“ ütles Gjensidige kahjukäsitluse osakonna juht Maarika Mürk.

Näiteks on läbi aegade suurim Eesti sõidukiga tekitatud kahju 5,6 miljonit eurot. Sellest isikukahju on 5,4 miljonit. 2018. aastal juhtunud liiklusõnnetuses kaotas veoauto juhitavuse ja põrkas kokku vastassuunas liikuva sõiduautoga.

Sõiduk rammib liiklusmärgi posti

Gjensidige kindlustusjuhtumitest leiab juhtumi, kus auto sõitis libeduse tõttu teelt välja, mille tulemusel rammis tee ääres seisvat liiklusmärki ning kahjustas ümbritsevat haljastust. Kindlustusele läks avariieelse olukorra taastamine maksma ca 4000 eurot, mis oleks õnnetuse põhjustajale tähendanud kindlustuse puudumisel suurt ootamatut väljaminekut.

Naabri robotniidukile otsasõidu kahju katab liikluskindlustus

Liikluskindlustuse alt läheb hüvitamisele ka kolmandatele isikutele õnnetuse tagajärjel tekitatud varaline kahju. „Näiteks oli meil juhtum, kus aiaga piiramata alal toimetas robotmuruniiduk. Külaline, kes ei olnud sellest teadlik, sõitis aga lahkudes sellest kogemata üle. Sellistest asjadest tuleks külalisi alati hoiatada või robotniiduki töö külaliste vastuvõtu ajaks peatada,“ ütles Mürk. Antud kahjusumma oli 2000 eurot.

Tankimispüstol ununeb bensiinipaaki

Üsna sageli juhtub, et peale auto tankimist ununeb tankimispüstol kütusepaaki ning autojuht sõidab minema. Kui põhjustaja võtab süü omaks ning teavitab tanklat koheselt õnnetusest, hüvitab kahju liikluskindlustus. Õnnetuspaigast lahkumine aga tähendab juhi jaoks seda, et kahjusumma nõutakse hiljem temalt tagasi. Mürgi sõnul on selliste juhtumite korral kahju suurus tavaliselt kuni 1000 eurot.

2020 suurimad kahjud

Keskmine liikluskindlustusjuhtumi kahju oli möödunud aastal Gjensidiges 1800 eurot. 2020. aasta suurima kahjuga liikluskindlustuse juhtum oli sõidukite kokkupõrge, kus said viga lisaks sõidukitele ka inimesed ning mille hüvitised küündivad 250 000 euroni. Aasta varem toimunud suurima liikluskahju tõttu maksti välja 115 000 eurot.

"Liiklusõnnetuse tagajärjel tekkinud varakahju korral on kindlustusseltsil seadusega piiritletud hüvitispiir 1,2 miljonit eurot ja isikukahjude korral 5,6 miljonit eurot. Euroopas liigeldes võivad need hüvitispiirid olla kõrgemad. Et sõidukijuht ei peaks selliseid summasid omast taskust välja maksma, ongi vaja kindlasti soetada liikluskindlustuse poliis,“ selgitas Mürk.

Rohkem infot Gjensidige liikluskindlustuse kohta: www.gjensidige.ee 

Võrdle liikluskindlustuse hindu Liikluskindlustuse fondi veebikalkulaatoris

Copy
Tagasi üles