Päästefirma juht: Suessi kanalis seisab suurem väljakutse veel ees (26)

Copy
Ever Given
Ever Given Foto: AP/Scanpix

Suessi kanalit blokeeriva konteinerlaeva Ever Given nihutamisel osaleva Hollandi päästefirma juht hoiatas esmaspäeval, et suur väljakutse on veel ees, kuigi täna hommikul saavutati laeva liikumasaamisel mõningast edu.

«Hea uudis on see, et ahter on vaba, kuid meie arvates oli see lihtsam osa. Väljakutse on veel ees, sest laeva tuleb mööda põhja edasi tõmmata,» ütles firma Boskalis tegevjuht Peter Berdowski Hollandi rahvusringhäälingus.

Suessi kanalit pea nädal aega blokeerinud hiigellaeva Ever Given põhjast lahtisaamine oli edukas, teatas Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi. al-Sisi teatas Twitteris, et Suessi kanali kriis on edukalt lahendatud.

Suessi kanali ameti juht Osame Rabie ei ole päästetööde lõppu veel kinnitanud. Sündmuskohal viibiva AFP ajakirjaniku sõnul on laev veel koha peal ja ei ole liikuma hakanud.

Ever Given esmaspäeva hommikul Suessi kanalis.
Ever Given esmaspäeva hommikul Suessi kanalis. Foto: Mohamed Elshahed / AP / Scanpix

«Laeva positsiooni on pööratud 80 protsenti õiges suunas. Ahter liigutati umbes 102 meetrit kaldast eemale,» ütles kanaliameti juht Osame Rabie täna hommikul. Varem oli see kaldast nelja meetri kaugusel.

Laeva omanik Shoei Kisen kinnitas, et laeva on pööratud, kuid seda ei ole veel madalikult lahti saadud. Firma pressiesindaja lisas, laeva vöör sai kinni jäädes kahjustada, kuid edasist kahju tekkinud pole.

Nelja jalgpalliväljaku pikkune MV Ever Given on alates teisipäevast Suessi kanali diagonaalselt sulgenud ja laevaliikluse peatanud. Kanalisulg on põhjustanud tohutu kaubaveoummiku, jättes üle 300 laeva Vahemerd Punase merega ühendava kanali otstesse ootele.

Laeva ahter saadi madalikult lahti öise tõusu ajal, mis tõstis nii veetaset kui lootust laev vabastada. Alust tõmbas ja lükkas kümme puksiirlaeva.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles