Üliharuldane metall näitab kadestusväärset tootlust (1)

PM Majandus
Copy
Peale iriidiumi (pildil) on kallinenud ka teiste plaatinametallide hinnad.
Peale iriidiumi (pildil) on kallinenud ka teiste plaatinametallide hinnad. Foto: Wikipedia

Pallaadiumi ja plaatina kõrvalsaadusena kaevandatav iriidium on tänavu näidanud tootlust, mis on ületanud kõiki tooraineid ja ka bitcoin'i, kuid investoritel on haruldast väärismetalli keeruline soetada, kirjutab Bloomberg.

Alates jaanuarist on iriidiumi hind kerkinud 131 protsenti, bitcoin'i väärtus on sama ajaga kasvanud 85 protsenti. Hinnarallit põhjustab möödunud aasta vähene pakkumine ja üha suurenev nõudlus elektrooniliste ekraanide järele, teatas väärismetalle rafineeriv tehnoloogiagrupp Heraeus.

Kuna iriidiumi turg on tunduvalt väiksem tema «sõsarmetallidest», võib tootmis- ja tarneprobleemidel olla hinnale väga tugev mõju. Iriidiumi hinna kõikumisele on keeruline panustada, sest nõudlust domineerivad tööstusettevõtted ning erinevalt paljudest teistest väärismetallidest ei saa sellega kaubelda börsi või fondide kaudu, mistõttu saab jaeinvestor füüsilisele iriidiumile «näpud taha» vaid üksikute kauplejate abiga.

«Tootmisprotsess on liiga pikk, et pakkumist aegsasti suurendada,» sõnas Valent Asset Managementi portfellijuht Jay Tatum. «Ainuke lühiajaline lahendus on osta kõrgema hinnaga inimestelt nende käes olev [iriidium].»

Muuhulgas süüteküünalde tootmiseks vajaliku iriidiumi hind on kerkinud 6000 dollarini untsist, mis teeb selle kolm korda kallimaks kui kuld, selgub Johnson Matthey Plc andmetest.

Osa iriidiumi hinnarallist tuleneb vähesest plaatina tootmisest, mida kasutatakse sõidukite katalüsaatorites emissioonide vähendamiseks. Investorite hinnangul suureneb plaatina nõudlus seoses uute vesinikutehnoloogiatega.

Pakkumise väikese väljavaate tõttu on kallinenud ka teised plaatinametallide hinnad: pallaadium kaupleb 9 protsenti allpool ajaloolist tippu, roodium saavutas sel nädalal rekordilise 29 800-dollarilise untsihinna ning ruteenium kerkis pea 13 aasta kõrgeimale tasemele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles