Erainvestorid ostavad kulda, profid on ettevaatlikud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim kuldmünt Kanada Maple Leaf, mis kaalub 100 kg.
Maailma suurim kuldmünt Kanada Maple Leaf, mis kaalub 100 kg. Foto: SCANPIX

Erainvestorid on hakanud taas kuld- ja hõbemünte ostma, mida mõned analüütikud peavad väärismetallide hinnaralli varajaseks signaaliks. Kui see on õige, siis on erainvestorid seekord proffidest ette jõudnud, kirjutab The Wall Street Journal.

Pärast kulla ja hõbeda hinna tugevat kukkumist eelmise aasta detsembris, on erainvestorid ja kollektsionäärid esimesed, kes on turule tagasi tulemas kasutades ära võimalust nende arvates odavalt väärismetalli soetada.

USA kuldmünti American Eagle verbiti jaanuaris kokku 114 000 untsi (1 unts on 31,1 grammi) münte, mis on suurim tootmismaht viimase aasta jooksul. Samanimelisi hõbedamünte verbiti 5,697 miljonit untsi, mis on samuti viimase aasta suurim maht.

Austraalia väärismetallist müntide tootja Perth Mint teatas samuti hõbe- ja kuldmüntide nõudluse kasvust viimastel nädalatel. Ettevõte on üks peamisi väärismetallist müntide tarnija Euroopasse.

Ettevõtte müügi- ja turundusdirektori juhi Ron Currie sõnul on kuldmüntide müük kasvanud detsembris ja jaanuaris 80 protsenti võrrelduna samadel kuudel aasta tagasi. Hõbemüntide müük on kasvanud kaks korda.
Perth Minti suurimad turud on Saksamaa ja USA.
Samas tuleb siiski märkida, et müntide müügi kasvunumbrid tulenevad madalamast baasist. Eelmisel aastal müüdi kuldmünte American Eagle 18 protsenti vähem kui 2010. aastal ehkki hõbemüntide müük kasvas samal ajal 15 protsenti.

Royal Bank of Scotlandi tooraineturgude analüütik Nick Moore ütles, et kuldmüntide müügi elavnemine on olnud tihti signaaliks, et ees võib olla väärismetalli hinnaralli. Ta lisas, et professionaalid on võtnud teistsuguse lähenemise ning ei panusta enam sellele, et kulla hinnal seisab ees tõus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles