Kuidas kõrgemat palka küsida ja saada ka? (3)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Sooline palgalõhe Eestis on kogu Euroopa suurim. Miks?
Eesti naised on palga küsimises sama äpud nagu Eesti mehed on käe palumises!
Sooline palgalõhe Eestis on kogu Euroopa suurim. Miks? Eesti naised on palga küsimises sama äpud nagu Eesti mehed on käe palumises! Foto: Kristina Herodes

Eestis on sooline palgalõhe Euroopa suurim – lausa 22%. On see õiglane? Muidugi mitte! Kuid süüdistama ei pea siin ühiskonna suhtumist, ajaloolisi vildakaid veendumusi ega ammugi mitte mehi. Naine ise saab väga palju ära teha, et väärilist tasu saada. Siin on spikker.

Võimalusi on alati

Tihti lepib naine viletsama tasuga, kuna talle tundub, et tal pole muud võimalust. See tunne on alati petlik! Vaata võimalusi.

«Olen ülirahul, et otsustasin palgatöölt ära tulla ja oma ettevõtte asutada,» ütleb ettevõtja ja grupi Edukas Naine looja Maris Lampe. «Tundsin, et tahan olla iseseisev, edukas ja ennekõike vaba! Olen juba mõne aastaga selle saavutanud ja hirm on tänaseks igal juhul kadunud!»

Naiste võimaluste piirid ei kattu ka riigipiiriga: aina enam naisi leiab eneseteostuse mujal riikides, kus suurt soolist palgalõhet normaalseks ei peeta.

«Minul oli piiri taha minek väga lihtne, mäletan endas pulbitsemas seiklusjanu,» selgitab Marii Väljataga, Girl Gone Internationali kogukonna Tallinna manager. «Avastasin, et kõik, mida õnnestumiseks vaja, on mõned kontaktid! Sealt algab kasulik kontaktide jada.» 

Marii Väljataga soovitab palgaläbirääkimistele läheneda eraldi projektina. «Mina olen asjale lähenenud väga praktiliselt ja tõenduspõhiselt – lühikese ajaga ennast ettevõttes väga kasulikuks, vajalikuks ja nähtavaks teinud. Mul on endal olnud julgem, kui teen palgaläbirääkimisteks valmistudes ekstra pingutusi – on konkreetsed saavutused, millele viidata. Minu jaoks on see strateegia osutunud edukaks.»

Kuidas palka küsida?

«Mis te arvate, miks naiste palk ei tõuse?» küsib Irene Annus, Parim Sinust kogemusnõustaja. «Sest naised ei küsi palka juurde! Mehed küsivad ja enamasti saavad ka. Võti on naises endas, palga küsimine pole valehäbi ega piinlik!» /Leia rida praktilisi soovitusi ning erinevate naiste kogemusi, kuidas ette valmistada, palka küsida ja ka saada./

«Ma olen sel teel ise palju ämbreid läbi kolistanud, ma tean, mis toimib, mis ei toimi,» teatab Irene Annus energiliselt...

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles