Tallinn alustab neljapäevast esimese haiguspäeva hüvitamist (6)

BNS
Copy
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Andres Haabu

Tallinna linnavalitsus teatas kolmapäevasel pressikonverentsil, et alates neljapäevast hüvitab linn oma elanikele ka esimese haiguspäeva.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on suurimaks probleemiks viiruse levik perekondades ja töökohtades, kuna inimesed käivad sümptomitega tööl. «Tegemist on sotsiaalmajandusliku probleemiga, inimesed ei julge haiguslehte vormistada, sest kardavad kaotada sissetulekus,» märkis linnapea.

Ta selgitas, et ettepanekuga kompenseerida esimene haiguspäev pöörduti eelmisel nädalal ka valitsuse poole, kuid ametlikku vastust pole saadud. «Aeg lendab, olukord halveneb, sellepärast otsustasime, et rakendame seda meedet linna poolt,» kinnitas Kõlvart.

Keskmine haigekassa poolt Tallinna elanikule makstav haigushüvitise päevamäär on 26,7 eurot. «Sellest lähtuvalt otsustasime kehtestada esimese haiguspäeva toetuseks tallinlasele 30 eurot sõltumata sissetuleku suurusest. Eelkõige on toetus mõeldud madalama sissetulekuga inimestele, kuid seda saavad taotleda kõik haiguslehele jäänud inimesed,» selgitas linnapea.

Esialgse plaani järgi on esimese haiguspäeva eest kavas tallinlastele toetust maksta aprilli lõpuni, vajadusel meedet pikendatakse. Muudatused sotsiaaltoetuste maksmise tingimuste ja korra määruses peab eelnevalt veel heaks kiitma ka linnavolikogu.

Toetuse saamiseks peab inimene olema registreeritud Tallinna elanikuks. Haigestumise korral pöördub töötaja esmalt perearsti poole, kes avab haiguslehe. Tööandja esitab haigekassale vajalikud andmed ning kinnitab haiguslehe.

Seejärel esitab töötaja linna universaaltoetuste infosüsteemis taotluse. Süsteem kontrollib taotleja elukoha andmeid rahvastikuregistrist ning töövõimetuslehe andmeid haigekassa infosüsteemist ning seejärel teeb linn inimesele väljamakse.

Koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud haiguslehtede hüvitamise korra järgi on töötaja omavastutus esimene haiguspäev, tööandja maksab hüvitist teisest viienda päevani ning haigekassa maksab hüvitist alates kuuendast päevast. Hüvitise määr on 70 protsenti inimese eelmise aasta töötasu päevamäärast.

Keskmiselt alustatakse Tallinnas linna kommunikatsiooniosakonna teatel ühes kuus 25 000 töövõimetuslehte. See tähendab, et ühes kuus võib toetusmeetme hind kujuneda kuni 750 000 euro suuruseks.

Hüvitist saab taotleda tagasiulatuvalt alates 15. aprillist nii e-taotluskeskkonnas kui ka linnaosavalitsuse teenindussaalis. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles