Uuring: pooled II sambast raha väljavõtjatest plaanivad raha omal käel investeerida

PM Majandus
Copy
Rahakott.
Rahakott. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Ligi pooled teise pensionisamba raha väljavõtjad usuvad, et saavad ise investeerides rahale parema tootluse kui pensionifondis, näitab BestCrediti värske finantskäitumise uuring.

«30% väljavõtjaist kavatseb investeerida raha kinnisvarasse ja veel 13% väärtpaberitesse,» tutvustas BestCrediti juhataja August Käära uuringu tulemusi.

Käära kinnitusel on teise samba fondivalitsejad teeninud aastatepikkuse kõrge valitsemistasu ja madala tootlusega ära õigustatud pahameele. «Ent kui ligemale 40 000 inimest hakkab omal käel enda vanaduspõlveks investeerima, on nende seas kindlasti ka inimesi, kel pole selleks vajalikku ettevalmistust,» lisas ta. «Aus on välja öelda, et osa neist kaotab enda raha, osa teenib väiksemat tootlust võrreldes fondi jäämisega.»

Pensionisamba raha kinnisvarasse investeerijate osakaal on suurim alg- ja põhiharidusega inimeste seas. Iseseisvalt väärtpaberitesse investeerijate osakaal on suurim aga kõrgharidusega inimeste seas.

BestCrediti 2021. aasta uuring analüüsis 1000 eestimaalase finantskäitumist ja -teadlikkust. BestCredit OÜ on sotsiaalselt vastutustundlik ettevõte, kes pakub ettevõtetele ja eraisikutele finantseerimistooteid 2012. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles