Euroopa Kohus: lennufirmade streikidest mõjutatud reisijad võivad hüvitist nõuda

Copy
SASi lennukid seisid 2019. aastal pilootide streigi tõttu Oslo Gardermoeni lennuväljal.
SASi lennukid seisid 2019. aastal pilootide streigi tõttu Oslo Gardermoeni lennuväljal. Foto: Ole Berg-Rusten/AP

Reisijad, kelle lennud on Euroopa Liidu lennujaamades tegutsevate lennufirmade streikide tõttu tühistatud või edasi lükatud, võivad selle eest kompensatsiooni nõuda, otsustas teisipäeval Euroopa Kohus.

Otsus tugevdab reisijate õigusi Euroopa Liidus ja sellega heideti kõrvale Skandinaavia lennufirma SASi väide, et tema pilootide streik 2019. aastal oli väljaspool firma kontrolli olev «erakorraline asjaolu».

Kuna streik on fundamentaalne töölisõigus, tuleb seda pidada mistahes ettevõtte toimimisele olemuslikuks sündmuseks ja seeläbi ka tööandjale ettenähtavaks, mistõttu saab firma võtta meetmeid selle mõjude leevendamiseks reisijatele, leidis kohus.

SASi argumenti, et lennufirma ei saa vastutada ametiühingute sammude eest, toetas algul Rootsi kohus ja läinud nädalal avaldas mittesiduvas arvamuses sellele toetust ka ELi kohtujurist. 

Lennufirma kurtis, et kui peab maksma kompensatsiooni kõigile 380 000 reisijale, keda nädalaid kestnud streik 2019. aasta mais-aprillis mõjutas, läheks see maksma 117 miljonit eurot.

Kaebuse firma vastu esitas üks reisija, kes nõudis 250 eurot kompensatsiooni streigi tõttu tühistatud Rootsi siseliini lennu eest.

ELi seaduste järgi saab hüvitist nõuda tühistatud või märkimisväärselt edasilükatud ELi siselendude eest, sõltumata sellest, kas lende korraldavad ELis või mujal registreeritud lennufirmad.

Seadus puudutab ka ELi lennufirmasid, mis lendavad blokki kolmandatest riikidest, ja lende, mis väljuvad ELis asuvast lennujaamast sõltumata sihtkohast. Brexiti tõttu ei kehti reegel alates käesolevast aastast aga mitte-ELi lennufirmade lendudele Suurbritanniast ELi.

Euroopa Kohus märkis, et otsus puudutab ainult olukordi, kus ametiühingute korraldatud streik on seaduspärane ja kui nõudmistele saab vastu tulla lennufirma ise, mitte valitsusorganid. Samuti märgiti, et otsus ei puuduta streike, mis on «välist päritolu», näiteks lennujuhtide streigid või teiste firmade streigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles