Norra blokeerib Rolls Royce'i mootoritehase müügi Vene ettevõttele (1)

Copy
Bergen Enginesi tehas Norras.
Bergen Enginesi tehas Norras. Foto: Scanpix/ EPA

Oslo teatas teisipäeval, et blokeerib Rolls-Royce'i Norra mootoritehase müügi Vene ettevõttele seoses murega, et Moskva võib saada ligipääsu tundlikule tehnoloogiale.

NATO-sse kuuluv Norra palus kaks nädalat tagasi Rolls-Royce'ilt, et see peataks firma Bergen Engines müügi ajaks, mil uuritakse selle võimalikke tagajärgi riiklikule julgeolekule.

«Meil on nüüd piisavalt informatsiooni järeldamaks, et on absoluutselt vajalik takistada selle firma müümist ettevõttele, mida kontrollib riik, millega meil ei ole koostööd julgeoleku valdkonnas,» ütles teisipäeval Norra justiits- ja avaliku julgeoleku minister Monica Mæland.

Norra valitsus selgitas avalduses, et «tehnoloogia, mida Bergen Engines kasutab, ning mootorid, mida ta toodab, oleksid Venemaale suure sõjalise tähtsusega».

«See suurendaks Venemaa sõjalist võimekust viisil, mis oleks selgelt vastu Norra ja tema liitlaste julgeolekupoliitika huvidele,» märgiti avalduses.

950 töötajaga Bergen Engines on olnud Briti Rolls Royce'i omanduses alates 1999. aastast, hooldades muu hulgas Norra mereväealuste mootoreid. Kohalik ajakirjandus toob esile eriti salajase luurelaeva Marjata seotuse mootoritehasega. 

Vetooht vihastas Moskvat

9. märtsil, kui müük oli ajutiselt peatatud, kritiseeris Venemaa Oslo saatkond otsuse Vene-vastasust.

Bergen Enginesi müük pidi olema osa kahe miljardi naela (2,3 miljardi euro) suurusest programmist, millest Rolls-Royce teatas mullu augustis oma rahaasjade tugevdamiseks.

Rolls-Royce teatas veebruari alguses, et müüb firma Bergen Engines umbes 150 miljoni euro eest Venemaal vedureid ja raudteeseadmeid tootvale eraettevõttele TMH Group.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles