Ravimitöösturite pere pakub miljardeid, et üledoosisurmade kahjunõuetest pääseda

PM Majandus
Copy
Purdue Pharma endine asepresident ja juhatuse liige Kathe Sackler andmas videoühenduse kaudu tunnistust USA esindajatekoja komisjoni ees.
Purdue Pharma endine asepresident ja juhatuse liige Kathe Sackler andmas videoühenduse kaudu tunnistust USA esindajatekoja komisjoni ees. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Pankrotikaitse all ravimifirmat Purdue Pharma omav Sackleri perekond pakub 4,3 miljardit dollarit (3,6 miljardit eurot), et pääseda USA osariikide esitatud nõuetest, mis on seotud opioididest tingitud üledooside ja muude kahjudega.

Purdue Pharma muutus maksejõuetuks, kui USA osariigid, linnad, maakonnad ja indiaanihõimud esitasid selle vastu tuhandeid kahjunõuded, süüdistades ettevõtet valuvaigisti OxyContin ülemäära agressiivses turustamises, mis põhjustas seda saanud patsientide seas massilisi sõltuvusprobleeme ja üledoose. Tegemist on opioidvaluvaigistiga, mida kasutatakse mõõduka ja tugeva valu leevendamiseks, kuid mille nimest maailmas on väärkasutamise tõttu sisuliselt saanud narkootikumi sünonüüm.

OxyContini ja teiste opioidvaluvaigistite väärkasutamine on põhjustanud USAs tõsise sõltuvuskriisi, mis on üledooside ja enesetappude tõttu toonud kaasa oodatava eluea languse riigis. Ainuüksi opioidide üledooside tagajärjel on Ühendriikides surnud üle poole miljoni inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles