Euroopa Komisjoni juht ähvardab AstraZenecal ekspordi ära keelata (1)

Copy
AstraZeneca koroonavaktsiin.
AstraZeneca koroonavaktsiin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ähvardas laupäeval AstraZeneca vaktsiinide ekspordi peatada, kui ravimifirma ei varusta esmalt Euroopa Liitu.

«Meil on võimalus kavandatud eksport ära keelata. Selline on sõnum AstraZenecale: te täidate oma lepingu Euroopaga, enne kui hakkate teistesse riikidesse tarnima,» hoiatas von der Leyen usutluses Saksa meediagrupile Funke.

Euroopa Liit püüab kõigest väest vaktsineerimise tempot tõsta, sest paljudes riikides on hakanud nakatumiste arv kasvama ja tuleb kehtestada järjekordsed piirangud.

Von der Leyen ütles, et Briti-Rootsi ravimifirma AstraZeneca on andnud seni ELile üle vaid 30 protsenti aasta esimeseks kvartaliks lubatud 90 miljonist vaktsiinidoosist.

Firma põhjendab viivitust tootmisraskustega, kuid ELi ametnikke ärritab asjaolu, et Suurbritannia on kõik lepingus lubatud doosid kätte saanud, Mandri-Euroopa aga mitte.

Von der Leyen ähvardas juba kolmapäeval rakendada ekspordikeelumehhanismi Covid-19 vaktsiini EList väljaviimise peatamiseks.

«Kõik variandid on laual. Me oleme sajandi kriisis. Ma ei välista praegu mitte midagi,» ütles von der Leyen kolmapäeval Brüsselis ajakirjanikele.

EL on loonud vaktsiiniekspordi järelevalvemehhanismi tootjatele, kes on lepinguliselt kohustatud Euroopat varustama, kuid tahavad eksportida vaktsiini ka blokist välja. 

Euroopa vaktsineerimiskampaaniat pidurdavad nii edasilükatud tarned, tüli AstraZenecaga kui kahtlus selle vaktsiini ohutuses. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles