Eesti kütuseelementide tootja paigutab uude tehasesse üle veerandsaja miljoni

BNS
Copy
Elcogeni juht Enn Õunpuu kütuseelemendiga.
Elcogeni juht Enn Õunpuu kütuseelemendiga. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

​Tahkeoksiid-kütuseelementide tootja Elcogen sõlmis Mainor Ülemistega lepingu uue tootmisüksuse väljaarendamiseks Ülemiste linnakus, investeeringu kogusuurus on ligikaudu 26,3 miljonit eurot.

10 000 ruutmeetri suuruse tootmisrajatise detailid on juba kokku lepitud ja Valukoja tänavale rajatava hoone ehitus algab tänavu suvel. Ehitus peaks kestma 12 kuud ja läheb eeldatavalt maksma 6,3 miljonit eurot. Lisaks investeerib Elcogen tootmisüksuse seadmetesse ligikaudu 20 miljonit eurot, teatas ettevõte.

Praegu on Elcogenil Ülemiste linnakus poolautomaatne kontseptsioontehas. Uus tehas saab olema ligi 50 korda suurema tootmisvõimsusega ja täisautomaatne. Samuti on tehas ettevõtte teatel esimene suurem säästliku keskkonnatehnoloogia projekt Ülemiste linnakus.

«Elcogeni eesmärk on saada maailma juhtivaks tahkeoksiid-kütuseelementide tootjaks. Uus tehas on oluline samm selle poole, sest läbi masstootmise väheneb tehnoloogia hind kordades ning meie kliendid suudavad pakkuda lõppkasutajatele taskukohaseid ja innovaatilisi energialahendusi,» ütles Elcogeni asutaja ja tegevjuht Enn Õunpuu pressiteates.

Õunpuu sõnul võimaldab ettevõtte tehnoloogia arendada roheenergia lahendusi muu hulgas ka kortermajadele. «Seade salvestaks tuule- või päikeseenergia vesinikuks ning toodaks selle sama seadmega vesinikust soojust ja elektrit,» ütles ta ja lisas, et seejuures oleks elektri ja sooja tootmise süsinikdioksiidi (CO2) heitekogus null.

«Kortermajas elavale tavatarbijale oleks elekter ning toasoe soodsam kui võrgust ostes, lisaboonuseks oleks suurem varustuskindlus. Juba täna oleks sellise seadme ülemaailmne turg suurusjärgus kümme miljardit eurot,» märkis Õunpuu.

Elcogen on 2001. aastal asutatud Eesti ettevõte, mis arendab ja toodab kütuseelemente. Ettevõte tarnib oma tooteid rohkem kui 60 ärikliendile üle maailma.

Ülemiste City on Baltimaade suurim ärilinnak, milles tegutseb ligi 500 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles