Europarlament tahab kalalaevadele panna jälitusseadmed ja valvekaamerad (4)

BNS
Copy
Eesti firma Morobell kalalaev Shemara 2018. aastal
Eesti firma Morobell kalalaev Shemara 2018. aastal Foto: ain366.wixsite.com/morobell2b

Euroopa Parlament toetas neljapäeval ettepanekut, mille järgi võidakse nõuda osale kalalaevadest turvakaamerate paigaldamist, et seirata püügireeglite järgimist.

Meedet, mille üle peetakse veel liikmesriikidega läbirääkimisi, toetas 401 eurosaadikut 247 vastu. Ettepaneku järgi peaks turvakaamerad paigaldatama «minimaalsele protsendile» üle 12-meetristest kalalaevadest. Reegel puudutaks laevasid, mille puhul kahtlustatakse, et need võivad reegleid rikkuda või mis on reeglite vastu vähemalt kaks korda eksinud.

Laevad, mis paigaldavad kaameraid vabatahtlikult, premeeritakse püügikvoodi suurendamise või seniste rikkumiste kustutamisega.

Parlamendi ettepanek näeb ette ka EL-i keskregistri loomist ja «asjakohaseid» karistusi reegleid rikkuvatele harrastuskaluritele. Laevadele tuleks paigaldada ka geolokatsiooniseadmed, et neid automaatselt jälgida, öeldi ettepanekus. Muudatuste eesmärk on ennetada ebaseaduslikku kalastamist ja koguda andmeid tõhusama süsteemi loomiseks.

Läbirääkimised kalastusreeglite muutmise üle hõlmavad europarlamenti, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu Nõukogu, mis esindab liikmesriike. Praegused reeglid pärinevad aastast 2010.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles