Aucklandis algas maailma purjetamise suurvõistlus America's Cup

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Aucklanis algasid America's Cup võistlussõidud Itaalia võistkonna Luna Rossa Prada Pirelli ja Uus-Meremaa Emirates Team New Zealand vahel.
Aucklanis algasid America's Cup võistlussõidud Itaalia võistkonna Luna Rossa Prada Pirelli ja Uus-Meremaa Emirates Team New Zealand vahel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

10. märtsil algasid Uus-Meremaal maailma üheks põnevaimaks peetava purjetamisvõistluse America's Cup finaalsõidud, kus selgitatakse välja, kas tiitlikaitsja suudab karika endale jätta võib peab selle loovutama parimale väljakutse esitanud võistkonnale. 

Eile algas nädal aega kestev duell Uus-Meremaa ja Itaalia võistkondade vahel. Võitja saab enda valdusse vanima rahvusvahelise rändkarika, millele siiani järjepidevalt võisteldakse. Esimene America's Cup võistlus toimus aastal 1851 Ühendkuningriigis võidusõiduna ümber Isle of Wighti saare. 

America's Cup võistlus peetakse match race'i süsteemis ehk turniiri põhimõttel. Korraga on rajal kaks jahti ning sõidu võitja saab punkti. Kuigi väljakutse esitajaid oli kolm, toimub lõppvõistlus tiitlikaitsja ning parima uustulnuka vahel. Seni veel hoiab karikat enda valduses Uus-Meremaa Emirates Team, parima väljakutsujana jõudis finaali Itaalia Luna Rossa Prada Pirelli Team. Lõppvõistlusel peetakse nädala jooksul kokku kolmteist võistlussõitu, karikavõitja selgub 17. märtsil. 

Detsembris alanud eelturniiril selgitasid tiitlipretendendid omavahel välja parima ning finaalist jäid välja New Yorki jahtklubi laeval American Magic ning Ühendkuningriigi Ineos Team UK.

Purjekaklass AC 75 on spetsiaalselt seekordseks America's Cupi võistlusteks disainitud uue kontseptsiooniga võistluspurjekas, mis ei uju enam kerega vees, vaid liugleb veepinna kohal, toetudes vette vaid veealustel tiibadel ehk foil'idel. 

AC 75 laevad on kiired ning võistlus seetõttu väga vaatemänguline. Lisaks publikule kohapeal saab sõite jälgida ka teleülekande ning interneti vahendusel. Seni peetud eelsõidud ja treeningud on toonud ohtralt dramaatilisi momente, sest suurte kiirustega kaasnevad suured riskid. Ebaõnn ja avariid on kimbutanud pea kõiki meeskondi ning mõned ümberminekud on tekitanud laevadele ka märkimisväärseid vigastusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles