FOTOD ⟩ Poelettidel müüdi ohtlikke kemikaale sisaldavaid lelusid (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Laste mänguasjad.
Laste mänguasjad. Foto: Pexels / CC0 Licence

ELi kiirhoiatussüsteem «Safety Gate» annab liikmesriikidele võimaluse teavitada turul pakutavatest ohtlikest tarbekaupadest. Eesti kasutas seda võimalust mullu kaheksal korral, sealhulgas ohtlikke aineid sisaldavate mänguasjade puhul. 

Eesti teavitas Euroopa Liitu nii ohtlikest mänguasjadest (mängulima, nukk ja lükatav kass), laste ujumistrikoodest kui ka maskidest. 

Müügil olnud mängulima sisaldas lubatust kordi rohkem boori ning nukk tarvikutega dietüülheksüülftalaati. Pikaajaline kokkupuude selliste kemikaalidega võib kahjustada laste hormonaalsüsteemi, mille raskeim tagajärg võib olla viljatus.

Kõnealune mängulima
Kõnealune mängulima Foto: TTJA

Väikelastele mõeldud eeslükatav mänguasi purunes katsetamise käigus ning tootest eraldusid väikesed osad. Väikelaste (alla 3-aastaste laste) mänguasjadelt ei tohi eralduda pisikesi detaile, kuna need võivad sattuda lapse suhu ning tekib lämbumisoht. Lämbumisoht on üks põhilisemaid ohte nõuetele mittevastavate väikelaste mänguasjade juures.

Lükatav mänguasi
Lükatav mänguasi Foto: TTJA
Ohtlik ujumistrikoo
Ohtlik ujumistrikoo Foto: TTJA

Laste ujumistrikoode kaela- ja seljaosas olid suuruse reguleerimiseks pikad seotavad paelad. Paelte takerdumine liumäest allalaskmisel, hüppamisel vms situatsioonis võib tekitada tõsiseid vigastusi või kaasa tuua surma (poomisoht).

Teiste liikmesriikide poolt teavitatud toodetest tuvastati Eesti turul 336 ohtlikku toodet. Neist suurema osa moodustasid mootorsõidukid, kuid turult tuvastati ka 24 muud toodet nagu näiteks laste reisitool (poomisoht), söötmistool (vigastusoht), prilliraamid (sisaldasid raskemetalle), lumesaan (süttimisoht, tuleoht).

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) paneb inimestele südamele, et ohtlike toodete avastamiseks ja turult kõrvaldamiseks on väga oluline koostöö nii tarbijate kui kauplejate ja järelevalveasutuse vahel.

Teave ELi turult avastatud ohtlikest toodetest on kättesaadav kõigile ning sellega saab tutvuda Euroopa Komisjoni koduleheküljel.

«Soovitame nii ettevõtjatel, kes tarbekaupade müügiga tegelevad, kui ka tarbijatel antud leheküljel oleva infoga end kursis hoida. Eriti oluline on tarbijal infoga tutvuda siis, kui plaanitakse mõni kallim/pikaaegsemat kasutust leidev toode osta,» lisas TTJA teenuse- ja tooteohutuse ekspert Angela Priks.

«Juhul, kui väljastpoolt ELi ostetud toode osutub ohtlikuks, siis tarbijaõigused ei ole tagatud ning lisaks kasutule tootele ja rahalisele kahjule võivad jääda tarbija kanda ka tervisekahjust või õnnetusest tekkinud kulud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles