Piirangud sunnivad bussifirmasid ja Elroni sõidugraafikuid hõrendama (1)

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Lux Express Tallinna–Peterburi buss Tallinna bussijaamas.
Lux Express Tallinna–Peterburi buss Tallinna bussijaamas. Foto: Eero Vabamägi

Tänasest kehtima hakanud piirangud olid transpordifirmadele ebameeldivaks üllatuseks ning sõidugraafikuid hakatakse hõrendama. 

Kaotajaks jäävad eelkõige kaugmaaliinid, edastavad ERRi raadiouudised.

Valitsus soovitab inimestel Covid-19 suure leviku tõttu kontakte vältida ning võimalusel kodus püsida. See aga tähendab, et reisijaid on ühistranspordis vähem ning erafirmadel ei ole mõistlik samas mahus tegutseda.

Elroni müügijuht Ronni Kongo ütles, et reeglite karmistamine mõjub nende piletitulule negatiivselt. Edasitegutsemiseks on Kongo sõnul kolm võimalust. «Kuna töötame avaliku teenindamise lepingu alusel ja lisaks piletitulule maksab riik meile ka toetust, siis üks variant on see, et riik leiab raha juurde ning rongi saab umbes samamoodi käigus hoida,» rääkis Kongo.

Teine variant on Kongo sõnul see, et riik raha juurde ei leia ning tuleb rongiliiklust hõrendada. Kolmas võimalus on mingi kahe esimese variandi kombinatsioon.

«Kui nõudlus väga ära kukub, siis sellise sagedusega sõitmine ilmselt mõistlik ei ole,» lausus ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Taavi Audo tõdes, et otsustamine veel käib. «Rahandusminister on lubanud lisaeelarvega alustada ja on võimalik, et vaadatakse ka dotatsioonide suurendamist rongiliiklusse. Aga seni, kui otsust ei ole, on kõik võimalused laual,» lausus ta.

Bussifirma teatab kärbetest

Lux Expressi tegevjuht Ingmar Roos lausus, et reisijate arvu langust on nad tundud alates koolivaheaja nädala lõpust. «Praegune olukord on tõesti sundinud meid üle vaatama veomahud ja juba alates järgmisest nädalast kavandame liinivõrgus uusi kärpeid, mis sedakorda jäävad 25 protsendi piiresse,» lausus ta. Ettevõte loodab suletavatest bussiliinidest teatada tänase päeva jooksul.

Transpordiameti ühistranspordi osakonna juhataja Kirke Williamson ütles, et tema poole on graafikute hõrendamiseks pöördutud nelja avaldusega. Need neli avaldust soovivad koomale tõmmata suundades, kus on niigi tihe liiklus ehk Narva ja Tartu suunas.

«Kui vaatame statistikat, siis alates sügisest reisijate mahtu võrreldes eelmise aastaga on umbes 50 protsenti vähem,» lausus Williamson

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles