Eesti langes talentide eelistatumate sihtriikide edetabelis 11 koha võrra

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti langes välismaiste talentide sihtriikide eelistusi kajastavas uuringus varasema edetabeliga võrreldes üheteistkümne koha võrra. Balti riikide seas oleme talentide jaoks siiski kõige ihaldusväärsem töökohariik. 

Eesti saavutas rahvusvahelise tööturu-uuringu Decoding Global Talent edetabelis 190 riigi seas 79. kohale, kuid langes 2018. aasta uuringuga võrreldes siiski tervelt üheteistkümne koha võrra, vahendab CVKeskus. 

Boston Consulting Groupi ja maailma juhtivaid tööportaale ühendava võrgustiku The Network läbi viidud ülemaailmsest tööturu-uuringust selgus, et Ameerika Ühendriigid ei ole enam rahvusvaheliste talentide silmis esimene valik, kuhu soovitakse töö nimel kolida.

Eelistatuimaks riigiks tõusis Kanada

Töötajate eelistatuimaks sihtriigiks on kerkinud hoopiski Kanada, mis 2018. aastal hoidis kolmandat kohta. Ameerika Ühendriigid langesid esimest korda alates 2014. aastast teisele kohale ning kolmandaks valisid töövõtjad Austraalia.

Esikümne ihaldusväärseima sihtriigi sekka jõudsid veel ka Saksamaa (4. koht), Suurbritannia (5.), Jaapan (6.), Šveits (7.), Singapur (8.), Prantsusmaa (9.) ja Uus-Meremaa (10.).

Balti riikidest saavutas Eesti küll kõrgeima 79. koha, kuid langes 2018. aasta uuringuga võrreldes siiski tervelt üheteistkümne koha võrra. Ka teised Balti riigid on ihaldusväärsete sihtriikide seas märkimisväärselt tahapoole langenud – Leedu on kukkunud 93. kohale (2018. aastal 67. koht) ja Läti 96. kohale (2018. aastal 72. koht).

«Uuringu tulemusi vaadates tuleb tunnistada, et Skandinaavia riigid on endiselt meist talentide meelitamisel rohkem kui kolm korda eelistatumad – kui Eesti asub töövõtjate eelistuste pingereas 79. kohal, siis Soome leiame 22. kohalt ja Rootsi 17. kohalt,» tõi uuringu tulemustest esile CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

Konkurents tugevneb

Eesti valisid ihaldusväärseks sihtriigiks paljud Soome, Läti ja Leedu vastajad, mis peegeldab tõenäoliselt ka tagasirännet. Lisaks oli suurem huvi Eestis töötamise vastu ka Valgevenes, Venemaal, Itaalias, Ungaris, Rootsis ja Nepaalis.

Henry Auväärt lisas, et konkurents rahvusvaheliste talentide meelitamisel on aastatega muutunud karmimaks – ka uuringust joonistub selgelt välja, et valmisolek minna tööle välisriiki on olnud langustrendis juba 2014. aastast ja tervisekriis on valmisolekut töö nimel kolida vähendanud veelgi. «Kui 2014. aastal olid pea kaks kolmandikku (64 protsenti) töövõtjatest üle maailma valmis töö nimel kolima, siis 2018. aastal langes näitaja 57 protsendile ja 2020. aastal 50 protsendile».

«Teisalt on aga suurenenud nende tööde osakaal, kus välisriigi ettevõttes töötamiseks ei peagi oma koduriigist ära kolima,» lisas Henry Auväärt.

Linnade võrdluses esikohal London

Töövõtjad valisid töötamiseks maailma ihaldusväärseimaks linnaks taas Londoni, teiseks kerkis Amsterdam ja kolmandaks Dubai.

Linnade lõikes jõudsid esikümnesse veel Berliin, Abu Dhabi, Tokyo, Singapur, New York, Barcelona ja Sydney. Neist suurima kukkumise on läbi teinud New York, mis langes 2018. aastaga võrreldes tervelt kuue koha võrra.

Eestile lähim ihaldusväärne linn, kuhu soovitakse töö nimel kolida, oli Stockholm, mis saavutas edetabelis 29. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles