Eesti muudab atmosfääriõhu kaitse seaduse paindlikumaks

Copy
Tööstus Hiinas. Foto on illustratiivne
Tööstus Hiinas. Foto on illustratiivne Foto: DAVID GRAY/REUTERS/Scanpix Baltics

Euroopa Komisjon kehtestas kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tõttu uued määrused, millega Eesti peab nüüd end kooskõlla viima. 

Riigikogu majanduskomisjonis valminud eelnõu alusel muutub Eestis kasvuhoonegaaside heitkoguse ühikute eraldamine käitlejate jaoks paindlikumaks ning väheneb käitajate halduskoormus.

Eelnõuga pannakse paika ka Euroopa Liidu moderniseerimisfondi raha kasutamine ja selle eest vastutavad ministrid. Fondi raha on mõeldud kliima- ja energiapoliitika eesmärkide saavutamiseks ja vastavateks investeeringuteks.

Fondist saab toetada taastuvenergia, energiatõhususe, energia salvestamise, energiavõrkude moderniseerimise projektide elluviimist, samuti vähese CO2-heitega majandusele õiglast üleminekut piirkondades, mis tuginevad suure CO2-heitega majandusele, näiteks Ida-Virumaal. Samuti saab toetada energiatõhusust transpordis ning hoonete, põllumajanduse ja jäätmete valdkonnas.

Eestil on kohustuslik iga-aastane kasvuhoonegaaside heite piiramise sihttase transpordi, põllumajanduse, jäätmekäitluse, tööstuslike protsesside ja väikesemahulise energiatootmise sektoris. Liikmesriikidel on lubatud heitkoguse ühikutega omavahel kaubelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles