Koroonakriisi mäefiniš

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütik
Copy
SEB panga majandusanalüütik Mihkel Nestor.
SEB panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Koroonakriisi viimased kuud ähvardavad tulla rasked, kuid seejuures ei tohi unustada, et selle lõpp on lähedal, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor oma nädalakommentaaris.

Eesti majanduse tulevikust täna optimistlikul toonil rääkimine tundub võõras ja vale. Majandus on languses, töötus kasvab ja koroonapatsientide kuhjumine haiglates annab märku sellest, et liigume aina karmimate piirangute poole. Ühesõnaga – lähiajal tundub vähe olevat asju, mille üle rõõmustada. Ent keerulise hetkeseisu juures ei tohi unustada pikemat vaadet.

Peamine põhjus, miks oleme sunnitud rakendama erinevaid ühiskonnaelu puudutavaid piiranguid on haiglate ülekoormus. Kuigi see on viimase kahe nädala jooksul oluliselt suurenenud – ja suureneb veelgi, on siin juba ka töövõite. Haiglapersonali haigestumine on vaktsineerimise tõttu oluliselt vähenenud ehk inimesed, kes haigeid ravivad on võimelised seda tegema. Täie hooga on käivitunud ka haiglate peamiste «klientide» ehk vanemaealiste või muul viisil riskigruppi kuuluvate inimeste vaktsineerimine. Suur panus on juba see, et vaktsineerida on jõutud enamus hooldekodude patsientidest, mis aitab vältida suurte kollete teket. Kõigi riskirühmade, sh keskealiste, vaktsineerimine võtab veel muidugi aega, ent mida aeg edasi, seda väiksemaks jääb grupp, kelle seas koroona suurimat hävitustööd teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles