OPEC tegi Venemaale ja Kasahstanile naftatootmisel erandi

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
OPEC otsustas jääda tootmiskärbete juurde, aga Venemaale ning Kasahstanile tehti erand.
OPEC otsustas jääda tootmiskärbete juurde, aga Venemaale ning Kasahstanile tehti erand. Foto: Scanpix/ REUTERS

Naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) koos kümne partnerriigiga ehk OPEC+ otsustas eilsel kogunemisel hinna hoidmiseks jätkata naftatootmise vähendamise kursil, kuid erandi said Venemaa ning Kasahstan.

OPEC otsustas säilitada aprillis senise tootmise kärpemahu kõikides liikmesriikides. Erandiks said Venemaa ning Kasahstan, kes võivad tootmist suurendada vastavalt 130 000 ja 20 000 barreli võrra päevas.

Saudi Araabia pikendab endale turu tasakaalustamiseks vabatahtlikult võetud kohustust vähendada tootmist veel miljoni barreli võrra ööpäevas.

Kogunemisel tõdeti, et pärast eelmise aasta aprillikuist kohtumist kuni jaanuari lõpuni on OPEC ning partnerriigid vähendanud naftatootmist 2,3 miljardi barreli võrra, mis on organisatsiooni hinnangul aidanud turgu tasakaalustada.

Naftaturul on jätkuvalt suured riskid

OPEC märkis teates, et kuigi turul on olukord tänu üha laialdasemale vaktsineerimisele  ning riikide võimsatele turgutuspakettidele paranenud ning nõudlus kasvanud, on olukord siiski ebakindel ning riske jätkuvalt palju.

Organisatsiooni järgmise kogunemine toimub 31. märtsil ja 1. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles