Hinnatõus kiirenes, tõusu vedas kallim elekter (1)

PM Majandus
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Mailiis Ollino

Hinnatõus veebruaris kiirenes. Statistikaameti andmetel tõusis kaupade ning teenuste hindade muutust kajastav tarbijahinnaindeks veebruaris võrreldes jaanuariga 0,9% ning võrreldes eelmise aasta veebruariga 0,6%.

Mulluse veebruariga võrreldes olid kaubad 0,6% odavamad ja teenused 2,7% kallimad.

See tähendab, et hinnalangus kiirenes, sest jaanuaris, mil vahepealne hinnalangus taas  tõusuks pöördus, kerkis tarbijahinnaindeks eelmise kuuga võrreldes 0,7% ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 0,2%. 

Analüütikud on prognoosinud, et alates märtsist võib oodata hinnatõusu olulist kiirenemist.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul olid eelmise aasta veebruariga võrreldes tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks kodudesse jõudnud elektri 26,7% kallinemine ning mootorikütuse odavnemine.

«Diislikütus oli 12,8% ja bensiin 4% odavam. Toidukaupadest kallinesid enam väikelastetoit (11,6%) ja muud jahusegud (9,1%) ning odavnesid värske kala (26,5%), kartul (19,5%) ja oliivõli (9,3%),» täpsustas Trasanov.

Jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse hinnatõus. Diislikütuse hind tõusis kuuga 6,4% ning bensiini hind 3,1%. Suurem mõju oli veel toidukaupadel, kus piimatooted kallinesid 2,1% ja värske köögivili 5,1%.

Tarbijahindade muutus.
Tarbijahindade muutus. Foto: Statistikaamet.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles