Viru Keskuse juht: riigil võiks olla koos piirangutega ka toetusmeetmed

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Maskita sisenejad Viru keskuses kaugele ei jõudnud, enne kui turvatöötaja nad palvega maski kanda kinni pidas. Edasi liikumiseks tuli leida taskust oma näokate või sättida sammud apteegi või maski­automaadi poole.
Maskita sisenejad Viru keskuses kaugele ei jõudnud, enne kui turvatöötaja nad palvega maski kanda kinni pidas. Edasi liikumiseks tuli leida taskust oma näokate või sättida sammud apteegi või maski­automaadi poole. Foto: Madis Veltman

Viru Keskuse juhi Gertti Kogermanni sõnul tulid valitsuse uued piirangud – sulgeda nädalavahetusel kaubanduskeskused ja tööpäeviti hoida 25% täituvuse piiri – ootamatult, kuna viimased kaupmeeste eneseregulatsiooni kokkulepped olid kehtinud ainult kolm päeva.

Kogermanni sõnul korraldasid kaupmehed kiiresti töö ümber ja võtsid kasutusele kulukaid täiendavaid meetmeid, mille mõjuhinnangut ei jõudnud aga tekkida. «Kuid loomulikult järgime valitsuse otsust ja anname endast parima, et üheskoos saada viirusest võitu,» lausus ta.

Kogermanni sõnul on nende keskus terve aasta pingutanud viiruse tõkestamise nimel ning möödunud nädalal liituti Eesti Kaupmeeste Liidu avaliku kokkuleppega ja rakendati täiendavaid, seadusandlusest rangemaid eneseregulatsiooni meetmeid. «Oleme kokku leppinud nende meetmetega jätkata terve märtsikuu, et tagada turvaline ostukeskkond,» lausus Kogermann.

«Loodame, et riik mõistab, et olukord on kaupmeestele raske ja tuleb ka meile kiiremas korras appi. Elementaarne oleks, kui riik piirangute kehtestamisel avaldaks kohe ka konkreetsete toetusmeetmete paketi, arvestades sektori töötajate suurt arvu ja mõju Eesti majandusele,» leidis Kogermann.

Suureks abiks oleks algatuseks ka see, kui riigi kommunikatsioon maskikandmise kohustusega seoses oleks selgem ning toetatud ka konkreetsemalt seadusandluse ja sanktsioonidega, lisas ta.

Viru Keskus kutsub kliente vastutustundlikult ostlema - mõtle ostud läbi ja las tuleb leibkonnast üks liige.  

Suureks abiks oleks algatuseks ka see, kui riigi kommunikatsioon maskikandmise kohustusega seoses oleks selgem ning  toetatud ka konkreetsemalt seadusandluse ja sanktsioonidega.

Arvestades kaubanduse sulgemist nädalavahetustel ei maksa jätta ostlemist reede peale.

Täiendavad meetmed, mis eelmisel nädalal Viru Keskuses kasutusele võeti: 

  • Suurendati turvameeskonda, kes keskuse kõikide sissepääsude juures nõuavad klientidelt kaitsemaski kandmist.
  • Aatriumist eemaldati koostöönäitus EKAga ning lükati edasi järgmised planeeritud näitused.
  • Aatriumist eemaldati kõik ajutised müügipunktid.
  • Katkestati planeeritud aktiivsed turunduskampaaniad.
  • Vältimaks asjatut kogunemist, keerati kinni avalik wifi.
  • Üldaladelt eemaldati kõik istumiskohad ja ajaveetmise võimalused.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles