Eesti firma võitis rahvusvahelisel kosmoserakenduste konkursil esikoha

PM Majandus
Copy
10Lines.
10Lines. Foto: Kuvatõmmis.

Euroopa Satelliitnavigatsiooni Agentuur (GSA) kuulutas välja tänavused ettevõtluskonkursside “MyGalileoSolution” ja “MyGalileoDrone” võitjad. Prototüübist tooteni kategoorias võitis esikoha Eesti ettevõte 10Lines, mis arendab autonoomseid roboteid parkimisplatside joonimiseks.

Euroopa Satelliitnavigatsiooni Agentuuri konkurssidel osalemiseks tuli pakkuda välja Galileo ehk Euroopa sateliitnavigatsiooni tehnoloogial põhinev innovaatiline lahendus.

«Selle aasta võistlus oli erakordne ja õnnitlen kõiki võitjaid,» ütles GSA tegevdirektor Rodrigo da Costa. «MyGalileoSolution ja MyGalileoDrone võistlustel on oluline roll Galileo kasutuselevõtu soodustamisel aina rohkemates turusegmentides. GSA ja tulevikus Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Agentuuri roll on suurendada Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet, toetades uuenduslikke ettevõtjaid ja idufirmasid. Need kaks võistlust aitavad meil just seda teha,» sõnas Costa.

Eesti kosmosepoliitika eesmärkide hulka kuulub nii Euroopa Liidu kosmoseprogrammist tulenevate hüvede kasutamine kui isesõitvate sõidukite tehnoloogiaarendus.

«Suurepäraseks näiteks ongi konkursil edukas olnud 10Lines, mille robotid kasutavad kõrge täpsusega positsioneerimiseks Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi Galileod. 10Lines edu näitab Eesti ettevõtete suurt potentsiaali rakendada kosmosetehnoloogiaid oma toodete ja teenuste arendamisel ka täiesti uutel turgudel,» selgitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juht Paul Liias.

GSA muudab selle aasta maikuus nime ja saab Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi Agentuuriks (EUSPA). Sellega seoses kasvab agentuuri vastutusala ja hangete hulk, milles Eesti ettevõtted saavad osaleda. Rohkem infot uute ärivõimaluste kohta saab EASi Eesti kosmosebüroost.

«Jagame Eesti ettevõtetele infot EUSPA teenuste kohta, aga otsime ka võimalusi teha agentuuriga rohkem koostööd, et luua Eesti ettevõtetele paremaid võimalusi Euroopa Liidu Kosmoseprogrammi hangetes osalemiseks. Näiteks korraldame kohtumisi ettevõtete ja GSA vahel ning õige pea on toimumas veebiseminar, kus GSA tutvustab lähemalt oma täppisteenust (HAS – High Accuracy Service),» ütles EASi Eesti kosmosebüroo juht Madis Võõras.

Konkurss “«MyGalileoSolution» toimus kahes kategoorias – prototüübist tooteni ja ideest prototüübini. Žürii hindas Galileo satelliitide süsteemi innovatiivset kasutamist tootearenduses ning samuti turule orienteeritust ja laia kasutuspotentsiaali.

Prototüübist tooteni kategoorias olid kolm parimat:

  • 10Lines (Eesti) autonoomsed parklate märgistamise lahendused,
  • V-Labs (Šveits) liitreaalsuse lahendus georuumiliste andmete visualiseerimiseks, mõõtmiseks ja modifitseerimiseks,
  • Lympik Oculus (Austria) mäesuusatajatele mõeldud spordianalüüsi rakendus.

Teise kategooria parimad olid:

  • VisionAnchor (Sloveenia) maailma esimese paatide ankrute jälgimissüsteem,
  • BitPet (Norra) liitreaalsuse mobiilimäng, kus iga mängija hoolitseb digitaalse lemmiklooma eest,
  • BeeLive (Kreeka) suhtlusvõrgustik, mis aitab mesinikel otsuseid vastu võtta ja põhineb GNSS-toega seadmetel.

«MyGalileoSolution» on GSA poolt korraldatud läbi aegade suurim konkurss, mille auhinnafond on ligi 1,5 miljonit eurot, mida jagavad 50 võistkonda. Kuue finalisti auhinnad jäävad vahemikku 15 000–60 000 eurot.

Konkursi «MyGalileoDrone» parimad olid Abzero (Itaalia), Spectralight (Poola), ThunderFly (Tšehhi) ja Raytrack (Hispaania).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles