Eesti tuumajaama eestvedajad alustavad koostööd Rolls-Royce’iga

BNS
Copy
Rolls-Royce tehas Inglismaal.
Rolls-Royce tehas Inglismaal. Foto: ANDREW YATES/AFP

Briti lennukimootorite tootja Rolls-Royce ja Fermi Energia allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi, et uurida Ühendkuningriigis (ÜK) arendatava väikereaktori kasutuselevõtu potentsiaali Eestis.

Uuring hõlmab kõiki kasutuselevõtu aspekte, sealhulgas võrgu sobivust, reaktori jahutamist, avariiplaneerimistsoonide määramist, inimressursside planeerimist, litsentseerimise teostatavust, jaama ökonoomikat ja tarneahelat, teatas Eestisse tuumajaama kavandav Fermi Energia.

Rolls-Royce juhib ÜK-s väikest moodulreaktorit arendavat konsortsiumi UKSMR. Standardiseeritud, tehases toodetavate komponentidega reaktori rajamise kulud on Fermi Energia teatel oluliselt väiksemad kui seni ehitatud suurte tuumajaamade puhul, samuti aitab lühike ehitusaeg vähendada tööde venimise riski ja nendega seonduvaid kulusid.

UKSMR konsortsium kavatseb koos ÜK valitsuse ja väliste partneritega rajada kümne aasta jooksul mitmeid 440-megavatise elektrivõimsusega reaktoritel põhinevaid tuumajaamu, et aidata maailma riikidel saavutada Pariisi kliimaleppega võetud süsinikuneutraalsuse kohustusi.

Konsortsiumi liikmeteks on tuumajaamade insener- ja konstrueerimisettevõtted, samuti erinevad tuumajaamaga kaasneva taristu ekspertiisi omavad ettevõtted, nagu inseneribüroo Assystem, inseneri- ja projektijuhtimise konsultant Atkins, ehitusettevõte BAM Nuttall, rahvusvaheline tehniliste teenuste ettevõte Jacobs ning inseneriettevõte Laing O’Rourke.

Samuti kuuluvad konsortsiumi ÜK riiklik tuumateenuste ettevõte National Nuclear Laboratory, ÜK riiklik tuumaarenduskeskus Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre ning ÜK arendus- ja tehnoloogiaorganisatsioon TWI.

Fermi Eneriga vaatleb ja võrdleb usutava tehnilise, finantsilise ja poliitilise pühendumusega väikeste moodulreaktorite arendusprojekte, mis rajaksid esimese omataolise reaktoriga jaama USA-s, Kanadas või ÜK-s käesoleval kümnendil.

«Fermi Energia arvestab Rolls-Royce'i väikereaktoriga ühe tehnilise võimalusena riigi eriplaneeringu algatamise taotluses, tuvastamaks ametlikult selle tehnoloogia detailsed keskkonnamõjud ja sobivus võimalikes asukohtades,» ütles Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets.

Lisaks Rolls Royce'i väikesele moodulreaktorile hindab Fermi Energia veel mitmete reaktoriarendajate pakutavaid tehnoloogiaid, näiteks GE Hitachi BWRX-300, Moltex Energy SSR-W300, NuScale, Terrestrial IMSR-400 ja Ultra Safe Nuclear Company.

Lõplik tehnoloogiavalik tehakse mitte varem kui esimene omataoline reaktoritüüp on USA-s, Kanadas või ÜK-s läbinud loamenetluse, seal valmis ehitatud ja oma toimivust ja sobivust praktikas tõendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles