Pentus-Rosimannus: neljarealiste teede ehitamisel riik PPPd ei kasuta (22)

BNS
Copy
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Madis Veltman

​ Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ütles esmaspäeval Vikerraadio saates «Vikerhommik», et riik on otsustanud neljarealiste maanteede väljaehitamisel avaliku ja erasektori koostöö (PPP) mudelit mitte kasutada, kuna see oleks kallim kui vaid riigivahendite kasutamine. 

«Sisulises mõttes oleks see tähendanud seda, et riik oleks saanud kallima hinna eest vähem kilomeetreid,» nentis minister.

Ta tõi näiteks, et riik ehitas hiljuti Tartu maanteel 22-kilomeetrise lõigu neljarealist teed pisut enam kui 88 miljoni euro eest, samas kavandamisel 26-kilomeetrine Nurme–Libatse neljarealine teelõik oleks PPP lahendust kasutades läinud maksma 195 miljonit eurot. 

Samuti saavad neljarealised maanteed vaid avaliku sektori osalusel Pentus-Rosimannuse sõnul kiiremini valmis kui PPP lahenduse läbi. Kõigi Eestit läbivate Euroopa transpordivõrgustiku TEN-T teede neljarealisena välja ehitamise lõpptärmin võiks ministri sõnul olla 2038. aasta. 

Minister märkis ka, et Eestil pole praegu veel kogemusi teede ehitusel PPP mudeli kasutamises. «Iseenesest, tuleviku peale mõeldes, see, et kogemus tekiks, ma arvan, et see on mõistlik ja hea,» tõdes ta, lisades, et koos majandusministeeriumiga otsitakse mõistliku mahuga projekti, millel koostöö lahendust katsetada. 

«Aga see ei saa olla sedavõrd mahukas, et kallinemine oleks nii suur,» toonitas Pentus-Rosimannus. 

2019. aasta lõpul kiitis valitsus heaks PPP-projektide põhimõtted ja juhised, mille alusel suuri taristuprojekte välja ehitada ning möödunud aasta augustis kuulutas rahandusministeerium välja miljonieurose konsultatsiooniteenuse hanke Libatse–Nurme teelõigu ehitamiseks PPP pilootprojektina.

Samas juba tänavu jaanuaris ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas riigikogu infotunnis, et neljarealiste maanteede väljaehitamisel võiks PPP asemel eelistada siiski projektide rahastamist riigi enda vahenditest või laenurahast.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles