Ettevõtjad: maksuvaba tervisekulu võiks tulla ka vaktsineerimise pealt

BNS
Copy
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto on illustratiivne
Õpetajate vaktsineerimine Mustamäe tervisekeskuses. Foto on illustratiivne Foto: Sander Ilvest

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda esitas rahandusministeeriumile ettepaneku tõsta tervise edendamise kulude maksuvaba piirmäära senise 400 euro pealt 800 euroni aastas, samuti soovitakse maksuvabade kulude loetellu lisada vaktsineerimine, terviseuuringud ja ka tasulised tervishoiuteenused.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts sõnas, et lubades ettevõtjatel panustada maksuvabalt rohkem töötajate tervisesse, on võimalik ennetada haigusi ja suurendada inimeste tervena elatud aastate arvu. «Kehtiv regulatsioon ei võimalda praegu tööandjatel piisavalt palju panustada töötaja tervisesse, sest 100 eurot kvartalis on võrdlemisi madal piirmäär ning samuti on teenuste hulk liiga kitsas.»

Paltsi sõnul tuleb selleks, et tööandja saaks senisest paremini panustada oma töötajate tervisesse, tõsta tervise edendamiseks tehtavate kulude maksuvaba piirmäära. Tema hinnangul oleks mõistlik tõsta piirmäära 100 euro pealt 200 euroni, st tööandja saaks maksuvabalt hüvitada tervise edendamise kulusid töötaja kohta 200 eurot kvartalis ehk 800 eurot aastas.

Palts tõi välja, et aina rohkem annavad ettevõtjad tagasisidet, et töötajate tervisesse investeerimise takistuseks on suur maksukoormus. «Ideaalis võiks tööandjal olla võimalus ilma maksukoormuseta hüvitada kõik töötaja tervisega seonduvad kulud, et ennetada suuremate ja kulukamate terviseprobleemide tekkimist,» sõnas Palts, kuid möönis, et selline lai sõnastus võib kaasa tuua maksuvabastuse kuritarvitamise ja seetõttu on ettepanekus esialgsed konkreetsed ja piiritletud teenused.

Maksuvabade kulude loetellu võiks lisada koja hinnangul vaktsineerimise, terviseuuringud, mis on väljaspool tervisekontrolli uuringuid, näiteks vereuuringud, aga ka koormustestid, ja tasulised tervishoiuteenused, näiteks hambaraviteenused, eriarsti vastuvõtt ja muu selline.

Paltsi sõnul toetavad ettepanekud ka valitsuse plaanide ja eesmärkide täitmist, mis on kirjas nii kehtivas koalitsioonilepingus, 100 päeva plaanis kui ka valitsuse strateegias «Eesti 2035».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles